خودمراقبتی سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران ، سال ۱۳۹۹
محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 17، شماره: 2
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 129
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNR-17-2_005
تاریخ نمایه سازی: 5 شهریور 1401
چکیده مقاله:
مقدمه: با توجه به پیچیدگی های خودمراقبتی در سالمندان با بیماری نارسایی مزمن کلیه ، با داشتن اطلاعات مبتنی بر شواهد علمی و برنامه ریزی های بهداشتی متناسب، سالمندان مبتلا با دارا بودن خودمراقبتی و خود مدیریتی بیماری، از زندگی سالم تر وکیفیت زندگی مطلوب تر برخوردار خواهند بود. لذا هدف این مطالعه تعیین خودمراقبتی در سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال ۱۳۹۹ بوده است.
روش کار: این پژوهش یک مطالعه مقطعی(توصیفی) بود. جامعه پژوهش سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران بود. ۲۹۲ نفر در ابتدا به روش نمونه گیری طبقه ایی با تخصیص متناسب و سپس در مراکز به روش مستمر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها فرم کوتاه آزمون شناختی(AMT) ، فرم مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه خودمراقبتی در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه(CKDSC) بود. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه۲۰ در دو بخش آمار توصیفی و آماراستنباطی صورت گرفت و سطح معناداری آزمون ۰۵/۰≥p در نظر گرفته شد.
یافته ها: نتایج نشان دادند که میانگین سنی سالمندان شرکت کننده در این مطالعه۷/۷ ±۳/۶۹ سال بود. میانگین خودمراقبتی در سالمندان مورد پژوهش برابر با۰۶/۶± ۲۰/۶۶ که بالاترین امتیاز نشان دهنده خودمراقبتی بهتر بود. لازم به توضیح است پرسشنامه رده بندی ضعیف، متوسط و خوب را نداشت . ۳/۶۱ درصد از سالمندان خودمراقبتی بیشتر از میانگین و۷/۳۸ کمتر از میانگین را کسب نمودن و با توجه به امتیاز بیشینه ۷۲ در مطالعه حاضر سالمندان از خودمراقبتی خوبی برخوردار بودند از بین ویژگیهای دموگرافیک، سطح خود مراقبتی با متغیر های وضعیت اشتغال(۰۰۱/۰≥p) مدت زمان ابتلا به بیماری(p=۰۱/۰) و جنسیت (۰۰۲/۰)رابطه معنا داری داشت و متغیر وضعیت اشتغال دارای نقش موثرتری برای خودمراقبتی بود.
نتیجه گیری: مطابق نتایج می توان اذعان نمود که وضعیت اشتغال، مدت زمان ابتلا به بیماری، تحصیلات و تعداد بیماری زمینهای متغیرهای موثر در خودمراقبتی در سالمندان مورد پژوهش بودند. بنابراین لازم است در برنامه ریزی های آموزشی و مشاوره ای متغیرهای جمعیتشناختی مورد توجه قرار گیرند تا بدین صورت بتوان خودمراقبتی سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه را افزایش داد و به سلامت و کیفیت زندگی آنها کمک نمود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
نرگس سیفی
Iran University of Medical Sciences
فریده باستانی
Iran University of Medical Sciences
حمید حقانی
Iran University of Medical Sciences
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :