سرچشمه ی زیبایی از منظر مولانا و هاپکینز

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات ادبیات، عرفان و فلسفه، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SLMP-4-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرالسادات قریشی

مدرس زبان و ادبیات فارسی دانشگاه باهنر و دانشگاه فرهنگیان شیراز

محمدیوسف نیری

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز

فریده پورگیو

استاد بخش زبان های خارجی و زبان شناسی دانشگاه شیراز

چکیده

زیبایی همواره از موضوعات مابه الاشتراک اهل عرفان و هنر و ادب است که گاهی آن را در اثر جسته و به گونه های مختلف به وصفش پرداخته اند و گاه درون ناظر و مدرک زیبایی و با یک دیدگاه عارفانه به آفریننده ی زیبایی نسبت داده می شود. این پژوهش بر آن است که سوالاتی را پیرامون موضوع زیبایی در اندیشه ی جرالد منلی هاپکینز، عارف انگلیسی و مولانا جلال الدین بلخی که دو شاعر از دو سرزمین و دو سنت ادبی- فرهنگی متفاوت هستند، بررسی کند. این که زیبایی در بیان این دو چگونه و در چه نمودها، نمادها یا تمثیل هایی مشاهده و تصویر می شوند، درک و دریافت این زیبایی از چه طریقی صورت می گیرد و سرچشمه های آن چیست، از مسائلی که در این جا بدان پاسخ داده می شود. روشی که ضرورتا برای این کار اتخاذ گردیده روش ترجمه، پژوهش و تحلیل شواهدی از شعر هر دو شاعر است. حاصل پژوهش بر آن است که هر دو زیبایی را بیشتر در پیوند با درون و امور درونی مطرح می کنند و بر آنند که به تناسبی که فرد به روشن بینی، عشق و زیبایی درون می رسد، عکسی از آن زیبایی را در عالم بیرون هم مشاهده می کند. هر دو شاعر سرچشمه و خاستگاه زیبایی را به طریقی سلسله مراتبی به جان، عالم بالا، خداوند و مسیح به عنوان نیروی نهان در پس پدیده های زیبای این جهان معرفی می کنند. بیشترین نمودهای زیبایی در شعر این دو به طبیعت مربوط می شود که البته در شعر هاپکینز جزئی تر و موارد گسترده تری را به جهت طرح مفهوم خاص فطرت شامل می شود که بدان می پردازیم.

کلیدواژه ها

زیبایی، مولوی، هاپکینز، درون، طبیعت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.