پیش بینی میگرن با دو الگوی عدم توازن تلاش- پاداش و عدم توازن تقاضا -کنترل در شغل
محل انتشار: فصلنامه طب کار، دوره: 9، شماره: 1
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 226
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_TKJ-9-1_006
تاریخ نمایه سازی: 29 مرداد 1401
چکیده مقاله:
مقدمه: میگرن شایع ترین نوع سردرد مزمن است. استرس سبب بروز میگرن شده و طول مدت حمله میگرن را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. یکی از منابع استرس شغلی، طرح شغلی نامناسب است. هدف مقاله حاضر بررسی بروز نمونه ی جدید میگرن با توجه به دو الگوی عدم توازن تلاش- پاداش و عدم توازن تقاضا -کنترل در شغل بود.
روش: دو طرح کاری یعنی مدل عدم توازن تلاش پاداش و مدل عدم توازن تقاضا کنترل برای پیش بینی نمونههای جدید میگرن بکار رفت. نمونه های مورد بررسی ۳۳۳۸ نفر بودند که شاغل در شرکتهای صنعتی در ایران بودند. چهار ابزار بکار گرفته شد (استرس شغلی، پرسشنامه ERI، تقاضا کنترل و پرسشنامه خود اظهاری میگرن). سن و وضعیت اقتصادی به عنوان متغیرهای همگام استفاده شدند. برای تحلیل آماری از تحلیل رگرسیون لجستیک دوگانی و نسبت شانس استفاده شد. تحلیل آماری داده ها با نرم افزار M plus ۴/۲ انجام شد.
نتایج:یافتهها نشان داد که خطر افزایش یافته میگرن در بین افرادی که عدم توازن بالایی در تلاش پاداش دارند (نسبت شانس ۲۸/۱ نسبت به گروه مرجع)، کسانی که بر شغل خود کنترل و مهار اندکی دارند(نسبت شانس ۱۱/۱ نسبت به گروه مرجع) و افرادی که تعهد افراطی نسبت به کار خود دارند (نسبت شانس ۱۷/۱ نسبت به گروه مرجع)بیشتر است.
نتیجه گیری: بروز نمونهی جدید میگرن میتواند از طرح نامناسب کار پدید آمده باشد. بنابراین طراحی مجدد کار بخصوص در بین کارکنانی که عدم توازن تلاش پاداش را تجربه میکنند احتمالا به کاهش نمونههای جدید میگرن منجر خواهد شد.
کلیدواژه ها:
Migraine ، Effort-Reward Imbalance ، Demand-Control Imbalance ، میگرن ، عدم توازن تلاش-پاداش شغلی ، عدم توازن تقاضا-کنترل شغلی
نویسندگان
حمید رضا عریضی
دانشگاه اصفهان
سیمین دخت کلنی
دانشگاه تربیت مدرس
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :