معرفی روشی جدید برای بهبود خواص رنگی کالای پنبه ای با کاربرد دیپ یوتکتیک اوره هیدروکلراید/ اتیلن دی آمین به عنوان یک ماده ی متورم کننده ی درون کریستالی
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 157
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JTST-10-2_001
تاریخ نمایه سازی: 23 مرداد 1401
چکیده مقاله:
جهت بهبود خواص و رفع محدودیت های ذاتی موجود در الیاف پنبه به عنوان مهم ترین لیف طبیعی پلیمری موجود در جهان به خصوص در زمینه جذب رنگ، کاربرد مواد شیمیایی زیست سازگارتر مانند دیپ یوتکتیک ها به عنوان محیطی برای اصلاح کالای پنبه ای برای اولین بار در این مطالعه پیشنهاد شده است. دیپ یوتکتیک اوره هیدروکلراید / اتیلن دی آمین با داشتن خواص منحصر بفردی نظیر قابلیت ایجاد تورم بدون ایجاد انحلال و در نتیجه عدم تاثیر احتمالی منفی بر استحکام، داشتن ویسکوزیته ی پائین و شرایط آسان کاربرد مورد توجه قرار گرفته است. با تهیه دیپ یوتکتیک اوره هیدروکلراید / اتیلن دی آمین با نسبت مولی ۱/۳ و کاربرد آن در دمای محیط و مدت زمان مشخص بر روی پارچه ی پنبه ای، روشی جدید برای اصلاح خواص کالای پنبه ای معرفی گردید. تغییرات ایجاد شده در خواص منسوج اصلاح شده به روش های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. تغییر در خواص فیزیکی و مکانیکی نظیر میزان تورم، استحکام، درصد ازدیاد طول و تغییرات در سطح مقطع نمونه بررسی و مقدار جذب رنگ با محاسبه مقدار K/S نمونه های رنگ شده با رنگزای مستقیم کنگورد، سرعت رنگرزی، مدت زمان نیمه رنگرزی، محاسبه و با نمونه های عمل شده در محلول های مجزای شامل هیدروکسید سدیم، اتیلن دی آمین و نمونه ی شاهد(عمل نشده) مقایسه شد. در نهایت تغییرات در خواص شیمیایی نظیر تغییرات در کریستالینیتی با استفاده از روش پراش اشعه ایکس ارزیابی شد. نتایج به دست آمده اثربخش بودن اصلاح کالای پنبه ای بدون ایجاد تغییرات منفی در خواص مطلوب لیف را تایید می کند.
کلیدواژه ها:
محلول دیپ یوتکتیک ، اوره هیدروکلراید/ اتیلن دی آمین ، هیدروکسید سدیم ، اتیلن دی آمین ، کالای پنبه ای
نویسندگان
الهام فرازنده مهر
دانشجوی دکتری دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی اصفهان
اکبر خدامی
دانشکده مهندسی نساجی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
محمد دیناری
دانشکده شیمی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :