اثر تنش شوری بر رشد و توزیع یون های ویژه بافت در ارقام گندم (Triticum aestivum L.)
محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 18، شماره: 4
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 227
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRO-18-4_003
تاریخ نمایه سازی: 24 تیر 1401
چکیده مقاله:
شوری از تنشهای غیر زیستی مهمی است که فیزیولوژی گیاهان را تحت تاثیر قرار داده و رشد و عملکرد گیاهان زراعی را کاهش میدهد. در این پژوهش اثر تنش شوری (شاهد: بدون تنش و ۱۵۰ میلی مولار کلرید سدیم) بر ویژگیهای فیزیولوژیک و الگوی توزیع یون ها در ریشه و پهنک برگ چهار رقم گندم: روشن، بم، قدس و اترک و ارتباط آن با تحمل شوری در مرحله رویشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در سال ۹۳-۱۳۹۲ در دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که غلظت یون سدیم در ریشه ها در مقایسه با پهنک برگ بیشتر بود. تنش شوری باعث کاهش معنی دار هدایت روزنه ای (۴۲ درصد)، محتوای آب نسبی برگ (۱۰ درصد)، سرعت رشد نسبی (۲۴ درصد)، سطح برگ (۳۳ درصد) و طول ریشه (۳۷ درصد) در مقایسه با تیمار شاهد شد. ارقام متحمل به شوری روشن، بم و نیز رقم اترک در تیمار شوری، هدایت روزنه ای، محتوای آب نسبی برگ، سرعت رشد نسبی، سطح برگ و طول ریشه بالاتری نسبت به رقم حساس قدس داشتند. همبستگی معنی داری بین ویژگیهای فیزیولوژیک و توزیع یون ها در ریشه و پهنک برگ ارقام گندم مشاهده شد. ارقام روشن و بم مقدار سدیم بیشتری را در ریشه ها (در مقایسه با برگها) و نیز مقدار پتاسیم بیشتری را در برگها (در مقایسه با ریشه ها) انباشته کردند. به نظر می رسد که الگوی توزیع یونی در ریشه و اندام هوایی گیاه در تحمل شوری ارقام گندم نقش داشته و انباشت ترجیحی یون سدیم در ریشه ها (در مقایسه با اندام هوایی) یک سازوکار تحمل است که باعث ادامه جذب اسمزی آب به داخل ریشه ها شده و انتقال یون سدیم به اندام هوایی را محدود می سازد.
کلیدواژه ها:
Ion accumulation ، Relative water content ، Salt tolerance ، Stomatal conductance and Wheat ، انباشت یون ، تحمل شوری ، گندم ، محتوای آب نسبی و هدایت روزنه ای.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :