مدیریت تلفیقی کودی کاسنی علوفه ای رقم پونا (Cichorium intybus L. cv. Grasslands Puna) در تیمارهای زمان برداشت و تعداد چین

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 191

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AGRO-15-3_002

تاریخ نمایه سازی: 24 تیر 1401

چکیده مقاله:

این تحقیق در دو سال ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ با هدف بررسی مدیریت تلفیقی کودی کاسنی علوفه ای رقم پونا تحت تاثیر زمان برداشت در شرایط کشت بهاره در مشهد صورت گرفت. داده های آزمایش در سال اول به دلیل عدم تولید چین بصورت کرت های خرد شده و در سال دوم بصورت کرت های دو بار خرد شده در زمان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد تجزیه آماری قرار گرفتند. در سال اول، کرت های اصلی با اعمال هفت تیمار کودی (۱۰، ۲۰ و ۳۰ تن در هکتار کود دامی، کود شیمیایی (به ترتیب ۵/۵۷، ۳۶ و ۵۰ کیلوگرم نیتروژن، فسفر و پتاسیم در هکتار از منابع اوره، سوپر فسفات تریپل و سولفات پتاسیم)، ۱۰ تن در هکتار کود دامی + کود شیمیایی، ۲۰ تن در هکتار کود دامی + کود شیمیایی و شاهد (بدون مصرف کود) و کرت های فرعی بر اساس سه زمان برداشت (۱۵ مرداد، ۲۸ مرداد و ۱۱ شهریور) در نظر گرفته شدند. در سال دوم آزمایش نیز تیمارهای کودی ذکر شده به عنوان عامل اصلی، سه زمان برداشت (۳۱ فروردین، ۱۸ اردیبهشت و ۳۰ اردیبهشت) به عنوان عامل فرعی و تعداد چین (چین اول و چین دوم در مرحله۶۰-۵۰ درصد گلدهی- پس از برداشت علوفه) به عنوان عامل فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. بر اساس نتایج آزمایش بیشترین عملکرد علوفه خشک در هر دو سال در برداشت سوم (به ترتیب ۱/۲۷۰۷ و ۵/۴۳۹۹ کیلوگرم در هکتار در سال اول و دوم) بدست آمد، به طوریکه در سال اول و دوم، عملکرد علوفه خشک در برداشت سوم در مقایسه با برداشت اول (به ترتیب ۸/۱۴۹۶ و ۹/۳۷۰۲ کیلوگرم در هکتار) به ترتیب ۸۹ و ۱۹ درصد افزایش داشت. بر اساس نتایج بدست آمده عملکرد علوفه خشک نیز در چین اول (۷/۵۸۶۸ کیلوگرم در هکتار) بطور معنی داری بیشتر از چین دوم (۱/۲۳۶۵ کیلوگرم در هکتار) بود. از این رو به نظر می رسد که در مناطق نیمه خشک مانند مشهد، مصرف کود دامی و یا مدیریت تلفیقی کودهای دامی و شیمیایی می تواند به عنوان یک راهکار موثر به منظور بهبود جذب عناصر غذایی و در نتیجه افزایش عملکرد این گیاه علوفه ای در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها:

Chemical fertilizer ، Dry matter yield ، Flowering stage ، Forage chicory and Manure ، عملکرد علوفه خشک ، کاسنی علوفه ای ، مرحله گلدهی ، کود دامی و کود شیمیایی.

نویسندگان

پرویز رضوانی مقدم

دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

احمد بالندری

پژوهشکده علوم و صنایع غذایی وزارت علوم تحقیقات و فناوری

سید محمد سیدی

دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد