ویژگی های کتاب آرایی و سبک شناسی قرآن طلایی محفوظ در کتابخانه مونیخ

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 374

فایل این مقاله در 32 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_TSA-1-1_007

تاریخ نمایه سازی: 28 خرداد 1401

چکیده مقاله:

امروزه یکی از نیازهای جامعه پژوهشی خوش نویسی و هنرهای وابسته به آن، شناسایی سیر تحول و تطور قلم های خوش نویسی، به ویژه در سده های اولیه اسلام است. خوشبختانه در سال های اخیر، علاوه بر پژوهش های تاریخی، پژوهش های ارزشمندی در زمینه مطالعات سبک شناسی و ویژگی های هنری قلم های گوناگون خوش نویسی صورت پذیرفته است. شناسایی و معرفی ویژگی های نسخه های شاخص مصاحف شریفه، یکی از راه کارهایی است که به این فرایند سرعت می بخشد. «قرآن طلایی» یکی از نسخه های منحصربه فرد در تاریخ خوش نویسی اسلامی است که امروزه در کتابخانه ایالتی باواریا در مونیخ نگهداری می شود. در مشخصات موزه ای این اثر، تاریخ قرن پنجم ه.ق. درج شده است و آن را به ایران یا عراق متعلق دانسته اند. وجه تسمیه این اثر، پوشیده شدن تمام صفحات قرآن با لایه بسیار نازکی از طلاست. این قرآن فاقد رقم خوش نویس و تاریخ کتابت است؛ بااین حال، بر اساس مشاهدات اولیه، می توان گفت تحت اصول مکتب ابن بواب، خوش نویس شناخته شده قرن چهارم ه.ق. نگارش شده است. کشیدگی اغراق آمیز حرف «س» در «بسم الله» آغازین سوره ها، استفاده از مرکب های رنگین سفید، قهوه ای، لاکی (قرمزدانه) در کنار مرکب سیاه، تمایل جزئی حروف افراشته به سمت چپ و متراکم نویسی کلمات در عین شمرده نویسی، از نکاتی است که می تواند در راستای انتساب به مکتب ابن بواب مورد تحلیل قرار گیرد. افزون بر این، در این پژوهش مواردی چون نظام صفحه آرایی و همچنین، آداب به کارگیری و الگوهای تزئینی نشانه گذاری های به کاررفته در ابتدای سوره ها، انتهای آیات و حاشیه صفحات، مورد مطالعه قرار گرفته است. 

کلیدواژه ها:

سبک شناسی خوش نویسی ، قرآن طلایی ، مکتب ابن بواب ، خوش نویسی سده پنجم

نویسندگان

فرهاد خسروی بیژائم

گروه کتابت و نگارگری، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بیانی، مهدی (۱۳۶۳)، احوال و آثار خوش نویسان، تهران: علمی ...
  • جیمز، دیوید (۱۳۸۰)، کارهای استادانه؛ قرآن نویسی تا قرن هشتم ...
  • فضائلی، حبیب الله (۱۳۶۲)، اطلس خط، چاپ دوم، اصفهان: مشعل ...
  • قلیج خانی، حمیدرضا (۱۳۹۲)، درآمدی بر خوش نویسی ایرانی، تهران: ...
  • قمی، قاضی احمد (۱۳۸۳)، گلستان هنر، به کوشش احمد سهیلی ...
  • مایل هروی، نجیب (۱۳۷۹)، تاریخ نسخه پردازی و تصحیح انتقادی ...
  • هاشمی نژاد، علیرضا (۱۳۹۳)، سبک شناسی خوش نویسی قاجار، تهران: ...
  • Carboni, Stefano, ۲۰۱۱, Fragmentary Folios from a Qur'an Manuscript: Folio ...
  • URL ۱: https://uni-tuebingen.de/en/university/news-and-publications/press-releases/press-releases/article/koran-manuscript-from-early-period-of-islam/ (accessed: ۱۷/۰۲/۲۰۲۰)URL ۲: http://idb.ub.uni-tuebingen.de/opendigi/MaVI۱۶۵p=۱ (accessed: ۰۳/۰۶/۲۰۲۱)URL ۳: ...
  • نمایش کامل مراجع