بررسی زمین شناسی و زمین شیمی کانسار مس- طلای پورفیری- اپی ترمال چوران در زیر پهنه دهج- ساردوئیه از کمان ماگمایی ارومیه- دختر

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 234

فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ECONG-14-1_002

تاریخ نمایه سازی: 25 خرداد 1401

چکیده مقاله:

کانسار مس- طلای چوران در ۷۰ کیلومتری شهرستان بردسیر و در بخش جنوبی کمربند ماگمایی ارومیه- دختر قرار گرفته است. کانه زایی در این منطقه مرتبط با توده ­های گرانودیوریت و کوارتز دیوریت با سن الیگو- میوسن است که در توالی آتشفشانی- رسوبی ائوسن نفوذ کرده­اند. کانه ­زایی از عمق به سطح به ترتیب شامل کانه­ های مگنتیت، پیریت، کالکوپیریت، آرسنوپیریت، اسفالریت، گالن و تورمالین است. در قسمت­ های  سطحی کانسار رگه ­های سیلیسی سولفیدی با ضخامت ­های متغیر (۵۰ تا ۱۵۰ سانتی متر) دیده می شود. عمده دگرسانی ­ها در این کانسار از عمق به سطح، شامل دگرسانی ­های سدیک- کلسیک، پتاسیک، فیلیک (مربوط به یک سامانه پورفیری)، آرژیلیک، آلونیت (مربوط به یک سامانه اپی ترمال) و در قسمت های سطحی دگرسانی سیلیسیک است. بر اساس بررسی های شیمی سیلیکات، پلاژیوکلازهای توده­ های گرانودیوریت و کوارتزدیوریت از نوع آندزین است. بر اساس نمودار Al / (Ca + Na + K) (apfu)  در مقابلAn% ، کلیه پلاژیوکلازهای توده گرانودیوریتی کانسار چوران در محدوده نفوذی­های کانه­ دار و پلاژیوکلازهای کوارتزدیوریت در محدوده نفوذی­های نابارور به سمت بارور قرار گرفته است. میزان فلوئور IV(F), ، کلر IV (Cl) و نسبت فلوئور به کلرIV (F/Cl) در بیوتیت های کوارتز دیوریت، به ترتیب ۲/۲تا۰/۴، ۶/۵- تا ۵/۵-، ۸/۷ تا ۶/۹ و در گرانودیوریت به ترتیب ۰/۲ تا ۴/۲، ۸/۵- تا ۶/۵- و (۷/۷ تا ۱/۸) است. با توجه به ویژگی هایی مانند تغییرات نوع کانه­ زایی، دگرسانی و مشاهدات صحرایی می توان اظهار داشت، که کانسار مس- طلای چوران مثالی از یک سامانه انتقالی پورفیری به لیتوکپ اپی ترمال سولفیداسیون بالاست.

کلیدواژه ها:

مس- طلا ، چوران ، پورفیری ، اپی ترمال سولفیداسیون بالا ، شیمی پلاژیوکلاز و بیوتیت

نویسندگان

علیرضا زراسوندی

استاد، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

مجید طاشی

دانشجوی دکتری، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

محسن رضایی

استادیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

عادل ساکی

دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

فردین موسیوند

دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ague, J.J. and Brimhall, G.H., ۱۹۸۸. Magmatic arc asymmetry and ...
  • Khan nazer, N.H., ۱۹۹۵. Geological map of Chargonbad, scale ۱:۱۰۰,۰۰۰. ...
  • Kirkham, R.V. and Dunne, K.P., ۲۰۰۰. World distribution of porphyry, ...
  • نمایش کامل مراجع