بررسی میزان استرس شغلی کتابداران و مدیران کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور (مطالعه موردی شهر تهران)
سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 116
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PUBLIJ-16-3_006
تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1401
چکیده مقاله:
هدف: تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان استرس شغلی کتابداران و مدیران کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور شهر تهران در سال ۱۳۸۸ انجام شده است.
روش: پژوهش حاضر از نوع پیمایشی است و جامعه پژوهش، ۱۰۳ نفر از کتابداران و مدیران کتابخانه های عمومی شهر تهران هستند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه استرس شغلی اوسیپو است.
یافته ها: از نمونه مورد بررسی، ۲۳ نفر (۲۲/۳۳ درصد) در سمت مدیر کتابخانه و ۷۹ نفر (۷۶/۷۰ در صد) در سمت کتابدار مشعول به خدمت بودند. میانگین استرس شغلی نمونه مورد بررسی (۲۰/۱۹۴) بود که با توجه به جدول نحوه امتیاز گذاری مقیاس اوسیپو جهت تعیین استرس شغلی، تنیدگی کلی استرس شغلی در حد تنیدگی طبیعی بوده است، لذا استرس شغلی در نمونه مورد بررسی مشاهده نشده است و بیشترین میانگین ابعاد استرس شغلی مربوط به بعد بار کاری نقش و کمترین میانگین ابعاد استرس مربوط به بعد محیط فیزیکی می باشد. همچنین بین استرس شغلی و ویژگیهای جمعیت شناختی (سن، سابقه کار) رابطه معناداری وجود نداشت و نیز تفاوت معناداری در شرایط محیط کاری، سابقه، تشویق، و درآمد اقتصادی گروههای مورد بررسی از لحاظ استرس شغلی ملاحظه نشد.
اصالت/ ارزش: مقاله حاضر با شناسایی میزان استرس شغلی کتابداران کتابخانه های عمومی در شش بعد بار کاری نقش، بی کفایتی نقش، دوگانگی نقش، محدوده نقش ، مسئولیت ، و محیط فیزیکی نشان داد که در بعد بار کاری نقش که مرتبط با چگونگی پاسخگویی شخص نسبت به تقاضاهای محیط کار است، نیاز به توجه بیشتری برای برنامه ریزی بهمنظور به حداقل رساندن استرس است. به علاوه مدیران میتوانند با مداخله در این شش بعد، میزان استرس کارکنان را کنترل کنند.
کلیدواژه ها:
Occupational stress ، Librarians ، Public library ، National Institution of Public Libraries ، استرس شغلی ، کتابداران ، کتابخانه عمومی ، نهاد کتابخانههای عمومی کشور
نویسندگان
فهیمه باب الحوائجی
Islamic Azad University, Sciences and Research Branch, Tehran
فاطمه پاشازاده
Imam Khomeini Public Library, Islamshahr
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :