بررسی سطوح مختلف کادمیم و گوگرد بر عملکرد و غلظت کادمیم و برخی عناصر کم مصرف در برگ و ریشه ذرت (.Zea Mays L) در شرایط گلخانه ای

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 80

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_STGC-1-4_003

تاریخ نمایه سازی: 21 خرداد 1401

چکیده مقاله:

به منظور بررسی کارآیی ذرت در پاک سازی کادمیم از خاک و تاثیر سطوح مختلف گوگرد به عنوان تشدید کننده جذب بر عملکرد اندام هوایی و ریشه و غلظت برخی عناصر کم مصرف در ذرت، آزمایشی گلخانه ای در دانشگاه زنجان در سال ۱۳۸۷ به مدت ۶۰ روز انجام شد. در یک آزمایش فاکتوریل و در طرح کامل تصادفی با سه تکرار در هر تیمار، سه سطح گوگرد (صفر، ۱ و ۲ تن گوگرد در هکتار) از منبع گوگرد عنصری و شش سطح کادمیم (صفر، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰، ۲۰۰ و ۲۵۰ میلی گرم در کیلوگرم خاک) از منبع سولفات کادمیم به گلدان ها اضافه شد و سپس بذر ذرت رقم سینگل کراس ۷۰۴ در آن کشت گردید. نتایج آزمایش نشان داد که تاثیر سطوح مختلف کادمیم و مقدار افزودنی گوگرد بر غلظت کادمیم، وزن تر و خشک و غلظت روی، آهن، منگنز و مس در اندام هوایی و ریشه گیاه معنی دار (۰۱/۰> P) بود. با افزایش سطح کادمیم در خاک، غلظت کادمیم در اندام های هوایی و ریشه گیاه ذرت افزایش ولی وزن تر و خشک گیاه کاهش یافت. کاربرد گوگرد باعث افزایش غلظت کادمیم در اندام های هوایی و ریشه گیاه ذرت شد، ولی وزن این قسمت ها را کاهش داد. غلظت روی، آهن، مس و منگنز اندام های هوایی با کاربرد گوگرد و کادمیم کاهش یافت. در مجموع، به نظر می رسد مصرف گوگرد با کاهش اسیدیته محیط ریشه می تواند باعث جذب بیشتر کادمیم توسط ریشه شود.