نقشه یابی QTL های کنترل کننده بنیه اولیه گندم نان (triticum aestivum )

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,007

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MAST01_721

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1391

چکیده مقاله:

رشد اولیه گیاه، مهم ترین مرحله برای استقرار گیاه به خصوص در شرایط تنش خشکی است. گندم های با بنیه اولیه قوی تر، سریع تر بر روی سطح خاک سایه اندازی می کنند و هدر رفتن آب را کاهش می دهند. هدر رفتن آب از طریق تبخیر از سطح خاک، کارائی مصرف آب را به خصوص در نواحی خشک، تحت تاثیر قرار می دهد. در این پژوهش با استفاده از روش تجزیه QTL،کنترل ژنتیکی صفات مربوط به بنیه اولیه گندم مورد بررسی قرار گرفت. دویست و بیست لاین هاپلوئید مضاعف حاصل از تلاقی کوکری (والد حساس) و آر.ای.سی875 (والد متحمل) برای این منظور استفاده و در مجموع 17 QTL بر روی کروموزوم مختلف برای صفات مورد بررسی شناسائی شدند. شصت و پنج درصد از QTL های شناسائی شده بر روی ژنوم B قرار داشتند که نشان دهنده اهمیت بالای این ژنوم در تحمل به خشکی است. عرض برگ یکی از صفت های مهم مربوط به رشد اولیه گیاه است. در این پژوهش پنج مکان ژنی بر روی کروموزوم های B2، D2، D3، A5 و A6 شناسائی شدند که 6/41 درصد تغییرات این صفت را توجیه نمودند. همچنین، پنج مکان ژنی بر روی کروموزوم های B1، B3، D2، A6 و B5 شناسائی شدند که 7/39 درصد از تغییرات مربوط به مرحله رشد گندم را توجیه کردند. علاوه بر این، دو QTL مستقل بر روی کروموزوم B1 مسئول کنترل تغییرات ژنتیکی وزن خشک اندام هوایی در جمعیت مورد بررسی بودند و 8/12 ازتغییرات فنوتیپی این صفت را توجیه کردند. علاوه بر این پنج مکان ژنی بر روی کروموزم های مختلف برای صفات وزن خشک گیاه، وزن تر گیاه، وزن تر اندام هوایی و تعداد پنجه شناسایی شد. گزینش به وسیله نشانگر برای آلل های مطلوب QTL های شناسائی شده در این آزمایش ابزار مناسبی برای بهبود سازوکار های تحمل به خشکی و در نتیجه بهبود عملکرد در شرایط تنش خشکی خواهد بود

کلیدواژه ها:

واژه های کلیدی: گندم نان ، بنیه اولیه گیاه ، تجزیه QTL ، گزینش به وسیله نشانگر

نویسندگان

طیبه السادات سادات حسینی

دانشجوی کارشناسی بخش زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شهید باهنر کرمان

روح اله عبدالشاهی

استادیار بخش زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شهید باهنر کرمان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Cattivelli L, F. Reza, F.W. Badeck, E. Mazzucotelli, A.M. Masterangelo, ...
  • Ellis M.H., G.J. Rebetzke, P. Chandler, D. Bonnet and W ...
  • Landjeva S., K. Neumann, U. Lohwasser and A. Borner. 2008. ...
  • Rebetzke G.J. and R.A. Richards. 1999. Genetic improvement of early ...
  • Reynolds M. and R. Toberosa. 2O8. Translation research impacting _ ...
  • Richards R.A. and Z. Lukacs. 2002 Seedling vigor in wheat-sources ...
  • نمایش کامل مراجع