ارزیابی فیزیولوژیک تحمل به خشکی دو اکوتیپ زیره سبز تحت شرایط گلخانه
محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 6، شماره: 3
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 191
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_STGC-6-3_015
تاریخ نمایه سازی: 27 اردیبهشت 1401
چکیده مقاله:
خشکی دارای اثرهای مخربی بر رشد و تولید گیاه میباشد. گیاه به تنش خشکی در قالب فرایندهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیک پاسخ می دهد. در این مطالعه، پاسخ فیزیولوژیک دو توده زیره سبز (Cuminum cyminum L.) متعلق به دو منطقه با آب و هوای متفاوت شامل راور از منطقه خشک و گنبد از منطقه نیمه مرطوب، بهصورت آزمایش اسپلیت فاکتوریل با سه تکرار در شرایط کنترل شده گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات فیزیولوژیک شامل محتوای نسبی آب برگ، میزان آب از دست رفته برگ و نشت یونی اندازهگیری شدند. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که تنوع ژنتیکی قابل ملاحظهای بین اکوتیپها وجود دارد. تنش خشکی در هر دو اکوتیپ بهطور معنی داری باعث کاهش محتوای نسبی آب و آب از دست رفته برگ شد؛ در حالی که افزایش نشت یونی را بهدنبال داشت و بیشترین تغییرات در اکوتیپ گنبد دیده شد. اکوتیپ راور در مقایسه با اکوتیپ گنبد توان زیادی در مواجهه با تنش خشکی نشان داد، که میتواند به خاطر سازگاری بیشتر این ژنوتیپ با شرایط کمآبی باشد، و به این علت بهعنوان اکوتیپ متحمل معرفی گردید. بهطور کلی، صفات مورد بررسی به عنوان شاخصهای مناسبی برای شناسایی اکوتیپهای متحمل به خشکی در مرحله گیاهچه و در شرایط گلخانه معرفی شدند.
کلیدواژه ها:
Drought stress ، Relative water content ، Electrolyte leakage. ، تنش خشکی ، محتوای نسبی آب برگ ، نشت یونی
نویسندگان
آزاده کریمی افشار
Kerman Graduate Univ. of Adv. Technol., Kerman, Iran.
امین باقی زاده
Kerman Graduate Univ. of Adv. Technol., Kerman, Iran.
قاسم محمدی نژاد
Dept. of Plant Breed., Shahid Bahonar Univ. of Kerman, Kerman, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :