اثر کاربرد سطوح مختلف کمپوست زباله شهری و لجن فاضلاب بر میزان عملکرد و غلظت برخی عناصر سنگین در گیاه فلفل سبز قلمی (Capsicum annuum var robustin)
محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 7، شماره: 3
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 117
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_STGC-7-3_009
تاریخ نمایه سازی: 27 اردیبهشت 1401
چکیده مقاله:
به منظور بررسی اثر کاربرد مقادیر مختلف کمپوست پسماندهای شهری و لجن فاضلاب بر میزان عملکرد و تجمع برخی عناصر سنگین از جمله نیکل، کروم، کادمیم و سرب در اندام های گیاهی فلفل سبز قلمی، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با ۷ تیمار و ۴ تکرار در شرایط گلدانی اجرا شد. تیمارها شامل شاهد، ۵% کمپوست، ۱۰% کمپوست، ۵% لجن فاضلاب، ۱۰% لجن فاضلاب، ۵% کمپوست و لجن فاضلاب و ۱۰% کمپوست و لجن فاضلاب بودند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که افزودن کمپوست و لجن فاضلاب سبب افزایش عملکرد (وزن تر و خشک) میوه فلفل شده است. بیشترین میزان وزن تر میوه در تیمار۱۰% کمپوست و لجن فاضلاب و بیشترین وزن خشک میوه در تیمار ۵% لجن فاضلاب مشاهده شد؛ به گونه ای که به ترتیب حدود ۵/۳ و ۳ برابر افزایش عملکرد نسبت به شاهد نشان دادند. عملکرد اندام های هوایی نیز افزایش معنی داری در وزن تر و خشک نشان داد. کاربرد این کودها ارتفاع بوته را نسبت به شاهد افزایش داد، که بیشترین آن افزایشی در حدود ۲۸% در تیمار ۵% لجن فاضلاب نسبت به شاهد بود. همچنین، افزودن کمپوست و لجن فاضلاب سبب افزایش معنی دار غلظت عناصر سنگین در میوه، برگ، اندام های هوایی و ریشه گیاه فلفل گردید. با افزایش سطوح کودی، بر غلظت عناصر سنگین در گیاه نیز افزوده شد. غلظت نیکل در تمامی تیمارها، بهغیر از شاهد و ۵% کمپوست، و غلظت کادمیم در تمامی تیمارها، بهغیر از شاهد، ۱۰% کمپوست و ۵% لجن فاضلاب، در میوه فلفل حداکثر بود. محاسبه شاخص انتقال حاکی از آن بود که تجمع عناصر سنگین در گیاه فلفل در ریشه بیشتر از اندام های هوایی است. کادمیم با شاخص انتقال ۵۲/۰ دارای تحرک بیشتری در گیاه فلفل سبز نسبت به سرب (۴۴/۰) و نیکل (۱۴/۰) می باشد.
نویسندگان
مهری برومند
Dept. of Soil Sci., Sari Univ. of Agric. Sci. and Nat. Resour., Sari, Iran
محمد علی بهمنیار
Dept. of Soil Sci., Sari Univ. of Agric. Sci. and Nat. Resour., Sari, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :