بررسی تاثیر آموزش چهره به چهره و نمایش فیلم بر کاهش اضطراب مادران در لیبر
محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 16، شماره: 6
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 288
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNR-16-6_008
تاریخ نمایه سازی: 20 اردیبهشت 1401
چکیده مقاله:
مقدمه: تجربه مدام استرس و اضطراب دوران بارداری و عدم کنترل آن، تهدیدی بر سلامت جسمانی و روانی مادر و نوزاد محسوب می شود. استفاده از روش های کاهش اضطراب مادران باردار، نقش موثری در کاهش مشکلات روانی مادر و فرزند او دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه تاثیر دو روش آموزش چهره به چهره و نمایش فیلم بر کاهش اضطراب مادران در لیبر، صورت گرفت.
روش : روش پژوهش تجربی و طرح پژوهش از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین کلیه مادران باردار با حاملگی ۳۴-۳۲ هفته که در نیمه اول سال ۱۳۹۷ به مراکز بهداشت و درمان شهر زابل مراجعه کرده بودند و معیارهای ورود به مطالعه را داشتند.تعداد۶۰ زن نخست زا به صورت تصادفی به ۳ گروه ۲۰ نفره با عنوان گروه فیلم در ۲ جلسه نمایش فیلم و گروه آموزش چهره به چهره ۴ جلسه آموزش و گروه کنترل مراقبت های روتین، تقسیم شدند. ابزار گردآوری شامل پرسشنامه اضطراب هامیلتون ۱۴ آیتمی و پرسشنامه اطلاعات فردی بود.پس از اجرای پیش آزمون، مداخله آموزشی و نمایش فیلم بر روی دو گروه مداخله اجرا گردید. پس از اتمام برنامه آموزش چهره به چهره و نمایش فیلم در دو گروه مداخله، آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار(۲۴)SPSS و آزمون های آنالیز واریانس یکطرفه ، آنالیز کوواریانس و t زوجی انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافته ها: تحلیل داده ها نشان داد که میانگین نمره اضطراب در هر سه گروه مورد بررسی در ابتدای مطالعه تفاوت آماری معنیداری نداشت (۹۱۸/۰ P=)؛ اما پس از مداخله، میانگین نمره اضطراب درگروه دریافت کننده آموزش چهره به چهره و نمایش فیلم بطور معنیداری کمتر از گروه کنترل بود (۰۰۱/۰ P<). همچنین نمره اضطراب در گروههای دریافت کننده آموزش چهره به چهره و نمایش فیلم در انتهای مطالعه نسبت به ابتدای مطالعه کاهش آماری معنیدار داشت (۰۰۱/۰ P<) ولی این تغییر در گروه کنترل معنیدار نبود (۰۸۳/۰ P=).
نتیجه گیری: با توجه به اثربخشی آموزش چهره به چهره و نمایش فیلم بر کاهش اضطراب مادران در لیبر و افزایش رضایت از زایمان ،می توان برحسب شرایط مادر یکی از روشهای آموزشی را انتخاب نمود. علاوه براین نتایج حاصل از این پژوهش جهت فرآیندهای کاهش اضطراب و همچنین پیشگیری از مشکلات و عوارض زایمان در مادر و نوزاد کاربرد دارد و جهت برنامه ریزی مناسب درمانی، ارتقای خدمات سلامت روانی و ایجاد سیاست های مرتبط با آن در جامعه می توان بهره گرفت
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهین بدخش
دانشکده پرستاری-مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل،ایران
طیبه شهرکی
دانشکده پرستاری-مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل،ایران
حسین راشکی قلعه نو
دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان،ایران
سودابه حامدی شهرکی
دانشکده پرستاری-مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل،ایران
مهربانو امیرشاهی
دانشکده پرستاری-مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل،ایران
هاجر نوری سنچولی
دانشکده پرستاری-مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل،ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :