بررسی شیوه های بازنمایی کنشگران اجتماعی در داستان «دره خزان زده» از منظر تحلیل گفتمان انتقادی با بهره گیری از مولفه های جامعه شناختی معنایی (رویکرد ون لیوون)

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 129

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_LRR-13-1_007

تاریخ نمایه سازی: 11 اردیبهشت 1401

چکیده مقاله:

تحلیل گفتمان انتقادی رویکردی است که زبان را به عنوان عملی اجتماعی در ارتباط با عواملی همچون قدرت و ایدئولوژی موردمطالعه قرار میدهد. با توجه به این رویکرد، پژوهش حاضر کوشیده است تا با کاربست مولفههای جامعهشناختی معنایی، نشان دهد که جلال آلاحمد از طریق بازنمایی شخصیتهای «دره خزانزده»، چگونه به بیان ایدئولوژی خود پرداخته و در پساسقوط رضاشاه، به چه نحو کنشگران اجتماعی آن دوره را به تصویر کشیده است. در این داستان کوتاه، ساختهای زبانی در خدمت مولفههای جامعهشناختی معنایی قرار دارند و از این نظر، الگوی ون لیوون ابزار مناسبی برای تحلیل متن و کشف رابطه میان زبان و ایدئولوژی نویسنده است. پرسش اصلی در این پژوهش، آن است که آیا نویسنده به وسیله بازنمایی کنشگران اجتماعی، توانسته است از ایدئولوژی پنهان خود پرده بردارد؟ یافتههای تحقیق نشان میدهد که این امر، به وقوع پیوسته و آلاحمد با استفاده از شیوههای کتمان، پسزمینهسازی، فعالسازی، منفعلسازی تشخصبخشی و تشخصزدایی، ایدئولوژی و دیدگاههای خود را در داستان بیان کرده است. وی با استفاده از راهبرد کلی «حذف»، هویت مقامات عالیرتبه دولت پهلوی را پنهان میکند و با «پسزمینهسازی»، آنها را کاملا نادیده میگیرد. نهادهای «دولت» و «ارتش» در گفتمان فعالنمایی شده، و «کارگران» و «نخبگان»، منفعلنمایی شدهاند تا با برجسته کردن ستمی که به آنها روا داشته شده است، در کانون توجه مخاطب قرار گیرند.

نویسندگان

رضا قنبری عبدالملکی

Faculty member of Damghan University

آیلین فیروزیان پور اصفهانی

Faculty member of Damghan University

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آبراهامیان، یرواند (۱۳۸۹). ایران بین دو انقلاب، مترجمان احمد گل ...
  • آقاگل زاده، فردوس و همکاران(۱۳۹۲)، «مطالعه تطبیقی شیوه بازنمایی کنشگران ...
  • ۱آل احمد، جلال (۱۳۸۶)، از رنجی که می بریم، چاپ ...
  • Van Leeuwen, Teo. (۱۹۹۶). The representation of social actors. Texts ...
  • Van Leeuwen, T.(۲۰۰۸) Discourse and Practice, New Tools for Critical ...
  • Yarmohammadi, L (۲۰۱۴). Communication from the perspective of critical discourse. ...
  • نمایش کامل مراجع