اثر توده های تخریب شده (بهره برداری شده) و تخریب نشده (بهره برداری نشده) درختان جنگلی بر خصوصیات و ذخیره کربن خاک
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 234
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_DRNL-1-2_003
تاریخ نمایه سازی: 30 فروردین 1401
چکیده مقاله:
برداشت های شدید از جنگلهای شمال ایران موجب تخریب و فرسایش خاک، کاهش ذخیره کربن و تغییر وضعیت طبیعی توده های جنگلی شده است. بر این اساس این پژوهش با هدف بررسی اثر آمیختگی گونههای درختی بر ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی و ذخیره کربن خاک در دو توده تخریبشده و تخریبنشده، سه تیپ مختلف جنگلی و دو عمق خاک در طرح جنگلداری علی آباد انجام شد. در این مطالعه ده قطعه نمونه در توده تخریبشده و ۱۵ قطعه نمونه در توده تخریبنشده با توجه به تیپولوژی گونه های درختی غالب، به صورت انتخابی برای نمونه برداری انتخاب شدند. نمونه های خاک به روش مخلوط در دو عمق سطحی برداشت و عوامل فیزیکی و شیمیایی خاک (چگالی ظاهری، درصد رطوبت، اسیدیته، نیتروژن، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و کربن آلی) مورد اندازهگیری قرار گرفت و برای تجزیه متغیرهای مربوط به خاک از نرم افزار آماری SAS استفاده شد. طبق نتایج تیپها از نظر میزان پتاسیم، اسیدیته و هدایت الکتریکی در دو توده با یکدیگر اختلاف معنیداری دارند ((p<۰/۰۱؛ دو عمق خاک از لحاظ مواد آلی و هدایت الکتریکی دارای تفاوت معنی داری بودند ((p<۰/۰۱. همچنین دو رویشگاه از نظر میزان پتاسیم و اثر متقابل (رویشگاه × عمق خاک) نیز در رابطه با میزان اسیدیته اختلاف معنی داری را نشان داد ((p<۰/۰۵. علاوه بر این طبق نتایج میزان ذخیره کربن در توده تخریب نشده (۳۰/۹۷ کیلوگرم در هکتار) بیشتر از توده تخریب شده (۲۹/۹۵ کیلوگرم در هکتار) بود و در دو عمق نیز عمق ۱۰- ۲۰ بیشترین میزان ترسیب کربن را نسبت به عمق ۰- ۱۰ داشت، از طرفی مقایسه میانگین ذخیره کربن در سه تیپ جنگل نیز نشان داد که تیپ ممرز بیشترین مقدار ذخیره کربن را نسبت به تیپ بلوط- ممرز و ممرز- افرا دارد و به نظر م یرسد که گونه ی ممرز یک گونه تعدیلکننده در تجزیه عناصر و ترسیب کربن در خاک باشد.
کلیدواژه ها:
Carbon sequestration ، Carpinus betulus ، Forest ، Physical and chemical properties ، Soil depth ، ترسیب کربن ، جنگل ، عمق خاک ، ممرز ، ویژگی فیزیکی و شیمیایی
نویسندگان
حمید جلیلوند
Department of Science and Forest Engeneering, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari
خدیجه اصغری
Department of Science and Forest Engeneering, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :