طراحی سازوکار های اشتغال پایدار در میان کشاورزان تنباکوکار شهرستان دشتستان
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 256
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEA-8-16_006
تاریخ نمایه سازی: 30 فروردین 1401
چکیده مقاله:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: روستاها نقش انکارناپذیرشان در رشد اقتصادی، اجتماعی سیاسی اهمیت بالایی در نظام اجتماعی و جمعیتی کشورها دارند و کشاورزی به عنوان راهکار توسعه روستایی، بخش اعظم فعالیتهای اقتصادی روستاییان را شامل می شود. در حال حاضر پدیده ی اشتغال پایدار در جوامع روستایی بیش از گذشته مطرح است زیرا توسعه ی شغلی و پایدار در میان روستاییان به منزله یک استراتژی مهم است که می تواند فرآیند توسعه ی روستایی را بهبود ببخشد. بنابراین، تنها با افزایش اشتغال در مکان های روستایی می توان از پدیده مهاجرت جلوگیری کرد زیرا منابع کشاورزی به تنهایی پاسخگوی نیازهای آنان نخواهد بود. خالی شدن روستاها از سکنه می تواند تهدید بزرگی برای امنیت غذایی جامعه باشد. در این راستا مطالعه حاضر، با هدف طراحی سازوکارهای اشتغال پایدار در میان کشاورزان تنباکوکار انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه جهت شناسایی سازوکارهای اشتغال پایدار از پارادایم کیفی و روش داده بنیاد استفاده شد. شرکت کنندگان در این تحقیق شامل ۱۸ نفر از کشاورزان تنباکوکار و خبرگان نظری با سابقه بیش از ۱۰ سال در شهرستان دشتستان بودند. نمونه های مورد مطالعه به صورت هدفمند با روش گلوله برفی انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات استخراجی از شرکت کنندگان مصاحبه آزاد بود.
یافته ها: نتیجه ی حاصل از داده های گردآوری شده بیانگر ۴۸ چالش اصلی در میان تنباکوکاران بود. عامل های حمایت پایین و خرید محصول با قیمت نامناسب توسط اداره دخانیات شهرستان، بروز آفات متعدد، حمایت پایین از تولید داخلی و افزایش واردات، کمبود حمایت های دولت از بخش کشاورزی، هزینه ی بالای خرید نهاده های کشاورزی در بازار آزاد و وجود دلالان از مهمترین مشکلات تنباکوکاران بودند. عوامل استخراج شده در هفت سازوکار اقتصادی و حمایتی (۱۳ عامل)، کشاورزی و محیطزیستی (۹ عامل)، بازاریابی (۹ عامل)، صنعتی سازی (۴ عامل)، آموزشی و مهارتی (۳ عامل)، سیاست گذاری (۶ عامل) و انگیزشی (۴ عامل) دسته بندی و تحلیل شدند. درنهایت سازوکارها براساس ماهیت آنها در قالب مدل استراوس و کوربین جایگذاری شدند.
نتیجه گیری: به طور کلی، نتایج این تحقیق میتواند بینش های جدیدی را برای سیاست گزاران توسعه ی روستایی و کشاورزی فراهم کند زیرا تمامی مسائل و مشکلات اشتغال تنباکوکاران شناسایی شده و با برنامه ریزی دقیق می توان به پایدارسازی آنان کمک کرد. در این راستا پیشنهاد می شود با برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی- ترویجی زمینه توسعه کشت این محصول را در میان کشاورزان بر مبنای اصول علمی و دقیق فراهم نمایند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرشاد رزم آور
Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
مسلم سواری
Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :