بررسی پایداری و اثرات متقابل خصوصیات فیزیکی - شیمیایی مارن حساس به فرسایش و پوشش گیاهان مرتعی در مناطق خشک و نیمه خشک (مطالعه موردی: شهرستان شاهرود)
محل انتشار: مجله جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 12، شماره: 1
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 553
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GERAZ-12-1_004
تاریخ نمایه سازی: 28 فروردین 1401
چکیده مقاله:
سازندهای مارنی در اغلب مناطق خشک و نیمهخشک به دلیل خصوصیات خاص فیزیکی و شیمیایی، پوشش گیاهی اندکی دارند و استقرار پوشش بر روی آنها با محدودیتهای متعددی روبهرو است. جهت درک صحیح وضعیت اکوسیستمهای مناطق خشک و نیمهخشک، شناخت رابطه پویای بین پوشش گیاهی و خاک لازم است. این تحقیق باهدف شناسایی گونههای گیاهی استقراریافته و بررسی اثرات متقابل خصوصیات فیزیکی - شیمیایی مارن حساس به فرسایش و پوشش گیاهان مرتعی در سازندهای مارنی سه منطقه (جاده طرود، بکران و ریآباد) شهرستان شاهرود انجام گرفت. به طوری که پس از تحدید اراضی مارنی بر روی نقشههای توپوگرافی و با استفاده از نقشههای زمینشناسی، نمونهبرداری از خاک برای تعیین خصوصیات و اندازهگیری تاج پوشش گیاهی انجام شد. میزان فرسایشپذیری متوسط در سازندهای مارنی سه منطقه جاده طرود، بکران و ریآباد با استفاده از مدل BLM صورت گرفت. نتایج به دست آمده نشان میدهد به طورکلی وضعیت فرسایش به روش BLM در منطقه بکران با بالاترین درصد پوشش گیاهی در طبقه کم و در منطقه جاده طرود و ریآباد در طبقه متوسط قرار میگیرد. نتایج همبستگی بین شاخصهای فیزیکوشیمیایی خاک و پوشش گیاهی نشان داد عامل تاج پوشش گیاهی با عوامل خاکی شامل درصد گچ (CaSo۴) و درصد رس به ترتیب در سطح اطمینان ۹۹ درصد و ۹۵ درصد ارتباط داشته و از همدیگر متاثر میشوند در ضمن گچ و رس موجود در خاک مارنی شهرستان شاهرود از مهم ترین عواملی است که در میزان استقرار پوشش گیاهی نقش بسزایی ایفا می کنند. نکته مهم آن است که در هر سه منطقه، گونه فراوان و غالب درمنه دشتی بوده و بدون تردید این گونه مرتعی را میتوان سازگارترین گونه گیاهی در نواحی تحت پوشش سازندهای مارنی در نظر گرفت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ابراهیم یوسفی مبرهن
بخش تحقیقات آبخیزداری، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سمنان، ایران.
حمیدرضا پیروان
پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :