بررسی ترمودینامیک توفان های تندری در جنوب غربی ایران
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 256
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JGSKH-21-62_021
تاریخ نمایه سازی: 27 فروردین 1401
چکیده مقاله:
این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های زمانی - مکانی و سینوپتیکی رخداد طوفان تندری در جنوب غرب کشور (استان های خوزستان، چهارمحال و بختیاری و کهکیلویه و بویراحمد) با استفاده از شاخص های ناپایداری طی دوره آماری ۱۹۸۵-۲۰۱۵ نگارش یافت. نتایج حاصل از تحلیل فراوانی توفان های تندری در ایستگاه دزفول با ۴۷۹ مورد بیشترین فراوانی و رامهرمز با ۲۵۲ روز کمترین فراوانی را داشته اند. از لحاظ توزیع فصلی نیز بیشترین فراوانی بهار با ۳۹درصد بوده است. در مقیاس ماهانه نیز فروردین با ۲۱ درصد و مرداد تنها ۲ مورد، کمترین فراوانی را داشته است. از لحاظ کدهای مربوط به توفان تندری نیز بیشترین فراوانی توفان تندری برق بدون شنیدن صدای رعد با ۲۱ درصد بوده است. تحلیل سینوپتیک :در غالب روزها وجود یک ناوه (در سطح ۵۰۰) یا کم فشار در غرب منطقه یعنی شرق دریای مدیترانه که زبانه های آن پادساعتگرد، از روی دریای سرخ و خلیج فارس وارد منطقه جنوب و جنوب غرب و غرب ایران شده بودند و از طرف دیگر سیستم پرفشار روی خلیج عدن در شرق منطقه به صورت ساعت گرد باعث تزریق رطوبت به ویژه در تراز ۸۵۰ میلی بار به منطقه شده است. تعامل دو سیستم مذکور در غالب روزها، باعث تزریق رطوبت از سه منبع دریای مدیترانه، دریای سرخ و سپس خلیج فارس به سیستم های صعودی منطقه شده است. حرکت پادساعتگرد کم فشار حاکم در شرق مدیترانه، به همراه حرکت ساعتگرد پرفشار روی خلیج عدن، باعث تزریق رطوبت در ترازهای ۸۵۰ تا ۷۰۰ به منطقه شده است.
کلیدواژه ها:
Synoptic ، Analysis ، Thunderstorm ، South west of Iran ، Red Sea convergence ، سینوپتیک ، تحلیل ، توفانهای تندری ، جنوب غرب ایران ، همگرایی دریای سرخ
نویسندگان
عسل فلک
Ph.D. Student of climatology, Science and Research Branch of Tehran, Islamic Azad University, Tehran, Iran
رضا برنا
Associate Professor of Geography, Science and Research Branch of Tehran, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
فریده اسدیان
Faculty of the Geography Department, Science and Research Branch of Tehran, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :