تعیین کننده های اجتماعی و جمعیت شناختی رفتارهای سلامت جویانه نوجوانان (مطالعه موردی دانش آموزان ۱۲ تا ۱۸ ساله مدارس دولتی شهر تهران)
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 188
فایل این مقاله در 43 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JPAIAS-10-20_001
تاریخ نمایه سازی: 16 فروردین 1401
چکیده مقاله:
نوع نگرش نوجوانان نسبت به مقولات سلامت و رفتارهای سلامتجویانه میتواند تضمینکننده سلامت جسمی، روانی و اجتماعی حال و آینده آنها و منجر به افزایش امید زندگی سالم جمعیت گردد. هدف اصلی این پژوهش، مطالعه تعیینکنندههای اجتماعی و جمعیتشناختی رفتارهای سلامتجویانه در بین نمونهای ۶۷۰ نفری از جمعیت نوجوان ۱۲ تا ۱۸ ساله در شهر تهران است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کمی است و به روش پیمایشی (همبستگی) انجام گرفته است. میانگین نمره کل این شاخص برای «پسران» ۲/۵۴ و برای دختران ۳/۵۲ از ۱۰۰ به دست آمده است. براساس تحلیلهای استنباطی چندمتغیره و تحلیل مسیر ۲۶ متغیر، مهم ترین مولفههای جمعیتی، اجتماعی و مذهبی اثرگذار بر رفتارهای سلامت نوجوانان به ترتیب اهمیت عبارتند از ۹ متغیر: «توجه افراد پیرامون به سلامت»، «سن فرد»، «نگرش فرد به سلامت»، «رفتارهای مذهبی»، «تحصیلات پدر»، «فاصله سنی با فرزند بعد»، «بعد خانوار»، «نگرش معنوی و مذهبی» و «وضعیت زناشویی والدین». این متغیرها توانستهاند حدود ۳۶ درصد از واریانس و تفاوت رفتارهای سلامت نوجوانان را تبیین کنند. براساس پارادایم تعیینکنندههای اجتماعی سلامت، در این پژوهش متغیرهای اجتماعی و مذهبی در مقایسه با متغیرهای جمعیتی وزن بیشتری در تبیین رفتارهای سلامتجویانه نوجوانان برعهده دارند. ارائه تبیین و تحلیلی جامع از وضعیت باورها و رفتارهای سلامتمحور نوجوانان، مداخله دیگر مولفههای ساختاری و روانشناختی افزون بر متغیرهای این پژوهش را ضروری مینماید.
کلیدواژه ها:
جمعیت نوجوان ، تعیین کننده های اجتماعی سلامت ، رفتارهای سلامت جویانه ، نگرش به سلامت ، سلامت خوداظهاری ، امید زندگی سالم
نویسندگان
حسین محمودیان
دانشیار گروه جمعیت شناسی، دانشگاه تهران
محمد امیری
دانشجوی دکترای جمعیت شناسی، دانشگاه تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :