شناسایی منابع مقاومت نسبت به نژادهای TTKSK و TTKTK قارچ Puccinia graminis f. sp. tritici در برخی از ارقام بومی گندم

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 147

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NABATAT17_115

تاریخ نمایه سازی: 23 اسفند 1400

چکیده مقاله:

بیماری زنگ سیاه یا ساقه گندم با عامل قارچی (Puccinia graminis f. Sp. tritici (Pgt یکی از مهمترین و خسارت زاترینبیماری های گندم در جهان به شمار می آید. از نژادهای بسیار مهم و پرآزار بیمارگر در سطح جهان می توان به نژاد Ug۹۹(TTKSK) و واریانت های مشتق شده از آن اشاره نمود که خسارت های فراوانی به محصول گندم در سال هایی که شرایط آبو هوایی مساعد بوده، تحمیل کرده اند. کارآمدترین و سالم ترین روش کنترل زنگ ساقه، استفاده از ارقام مقاوم (مقاومتژنتیکی) می باشد. با این وجود نژاد Ug۹۹ و واریانت های آن ژن های مقاومت بسیاری را بی اثر کرده اند. از آنجا که یکی ازمهمترین منابع تنوع در گندم ارقام بومی می باشند، بنابراین شناسایی منابع مقاومات نسبت به نژادهای مختلف Pgt در اینژنوتیپ ها دور از انتظار نبود. به منظور شناسایی منابع مقاومت جدید نسبت به گروه نژادی Ug۹۹ شناسایی شده در کشور(نژادهای TTKSK و TTKTK)، مقاومت گیاهچه ای ۶۰ نمونه گندم بومی جمع آوری شده از مناطق مختلف دنیا همراه باشاهد حساس موروکو (Morocco) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شرای کنترل شده گلخانه، موردبررسی قرار گرفت. از بین نمونه های گندم بومی مورد مطالعه ۱۳/۱ درصد نمونه ها نسبت به هر دو نژاد واکنش مقاومت موثر، ۶/۶ درصد نمونهها درجات مختلای از واکنش نیمه مقاومت تا نیمه حساسیت و ۸۰/۳ درصد نمونه ها نیز نسبت به هر دو نژاد واکنش حساسیت نشان دادند. از نمونه های گندم بومی دارای درجات مختل مقاومت شناسایی شده در این تحقیق، می توانبه عنوان منابع مقاومت برای تهیه ارقام مقاوم جدید با مقاومت پایدار در برنامه های به نژادی نسبت به گروه نژاد ی Ug۹۹استفاده نمود.

کلیدواژه ها:

زنگ سیاه یا ساقه ، گندم بومی ، موروکو ، نژاد Ug۹۹

نویسندگان

علی عمرانی

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مغان، ایران

رامین روح پرور

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران- استادیار پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی