مقایسه عملکرد لاین های الیت جو در آزمایش منطقه ای (استان خوزستان)

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 171

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NABATAT17_098

تاریخ نمایه سازی: 23 اسفند 1400

چکیده مقاله:

در راستای برنامه های به نژادی جو که نقش بسزایی در افزایش عملکرد جو در واحد سطح دارد آزمایشات مقایسه عملکرد بهمورد اجرا گذاشته می شوند تا تفاوت بین لاین ها و ارقام مشخص و پتانسیل عملکرد آنها معلوم گردد. در این پژوهش کهتحت عنوان آزمایش مقایسه عملکرد ارقام و لاین های امید بخش جو در ایستگاه تحقیقاتی اهواز طی سال زراعی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ اجرا شد تعداد ۱۷ لاین شرکت کننده در قالب سال دوم آزمایش به همراه ۳ رقم/لاین شاهد نیمروز، اکسین و WB ۹۶-۱۰ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. هر کرت/پلات آزمایشی شامل ۶ خط کاشتبا فاصله ۲۰ سانتی متر و طول ۶ متر بود و مساحت کل هر کرت ۷/۲ متر مربع شد که نهایتا پس از حذف ۰/۵ متر از بالا وپایین هر کرت مساحت برداشت هر کرت ۶ متر مربع شد. صفات تعداد روز تا رسیدگی و عملکرد اندازه گیری گردید. نتایججدول واریانس نشان از وجود تفاوت معنی دار برای صفت عملکرد دانه در سطح احتمال ۰/۰۱ بود. ولیکن با توجه به اینکه لاین های امید بخش معمولا لاین های پرمحصول هستند از میزان تنوع برای این صفت کاسته می شود. همانند عملکرد دانهبرای صفت تعداد روز تا رسیدگی بین ژنوتیپ های مورد بررسی اختلاف معنی دار مشاهده شد که از وجود این تنوع و کلاسرسیدگی متفاوت نیز می توان در نظام های زراعی کاشت رایج در منطقه بهره برداری نمود. نتایج مقایسات میانگین با آزموندانکن نشان داد بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب به میزان ۳۳۰۰ کیلوگرم در هکتار و ۲۲۰۰ کیلوگرم در هکتارمتعلق به لاین های شماره ۱۵ و ۱۴ بود.

نویسندگان

اکبر مرزوقیان

بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

علی براتی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج