بررسی اثر فیتو استروژن جنستئین بر هورمون های جنسی لارو ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در مرحله تمایز جنسی
محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 13، شماره: 3
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 882
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AEJO-13-3_022
تاریخ نمایه سازی: 21 اسفند 1400
چکیده مقاله:
فیتواستروژن ها مواد گیاه پایه و ضد مغذی هایی هستند که معمولا دارای فعالیت های استروژنیک می باشند. این مواد بر روی تحول گنادی و تمایز جنسی در برخی از گونه های آبزیان تاثیرگذارند. فیتواستروژن ها ممکن است اثر مشابهی با استروژن داشته و یا بالعکس توان بلاک کردن اثر استروژن ها را داشته باشند. یکی از گیاهانی که در جیره غذایی ماهیان و مخصوصا ماهی قزل آلا مورد استفاده قرار می گیرد، سویا و مشتقات آن است. یکی مهم ترین ترکیبات فیتواستروژنی موجود در سویا جنستئین می باشد. در مطالعه حاضر، جنستئین در ۳ دوز ۴۰، ۴۰۰ و ۸۰۰ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم خوراک برای لاروها در دوره تمایز جنسی تجویز شد. هم چنین تیمار ۱۷ بتا- استرادیول و تیمار متیل تستوسترون نیز برای مقایسه در نظر گرفته شد. لاروهای یک تیمار نیز به عنوان تیمار شاهد هیچ گونه هورمونی دریافت نکردند. مدت تجویز خوراک هورمونی به لاروها ۶۰ روز از زمان شروع تغذیه فعال بود و در پایان دوره غذادهی هورمونی، مقادیر هورمون های ۱۷ بتا- استرادیول، تستوسترون و ۱۷ OH- پروژسترون، سطح ویتلوژنین و هم چنین سطح فسفات آزاد در تیمارهای مختلف بررسی و مقایسه شد. نتایج نشان داد که در پایان دوره غذادهی هورمونی، فیتواستروژن جنستئین تاثیر حاد و قابل توجهی بر روی سطح استروئیدهای جنسی و نیز ویتلوژنین لارو ماهی قزل آلا نداشت و تا حدی کاهش استروئیدهای جنسی علی الخصوص ۱۷ بتا- استرادیول و ۱۷ OH- پروژسترون را ایجاد نمود به طوری که بیش ترین سطح هورمون ۱۷ بتا- استرادیول در تیمار E اندازه گیری شد و تیمارهای حاوی جنستئین دارای مقادیر پایین تری از این هورمون بودند (P≤۰.۰۵). هم چنین سطح ویتلوژنین نیز در تیمارهای جنستئینی تا حدی پایین تر بود ولی تغییر در میزان جنستئین خوراک اختلاف معنی داری در این خصوص از خود نشان نداد (P>۰.۰۵).
کلیدواژه ها:
نویسندگان
طیبه باشتی
گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
محمدرضا ایمانپور
گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
همایون حسین زاده
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
داوود ضرغام
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :