بررسی مقایسه ای اختلال هموستاز محیطی هورمون های تیروئیدی در بیماران همودیالیزی دیابتی و غیردیابتی
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 274
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SHIMU-29-6_007
تاریخ نمایه سازی: 16 اسفند 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: بیماری مزمن کلیوی یکی از علل فزاینده مرگ ومیر در کشورهای توسعه یافته است. شیوع بیماری های تیروئیدی در افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی بیشتر است؛ اما سازوکارهای ایجاد آن هنوز به خوبی شناخته نشده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی سطوح خونی هورمون های تیروئیدی در بیماران دیابتی (نوع ۲) و غیردیابتی مبتلا به مرحله نهایی بیماری مزمن کلیوی و تحت درمان با همودیالیز صورت گرفت.
مواد و روش ها: در بیماران همودیالیزی، سطح سرمی هورمون محرک تیروئید (TSH/Thyroid stimulating hormone)، ۳، ۵، '۳، '۵- تترا یدوتیرونین (T۴/thyroxine) و ۳،'۳، ۵- تری یدوتیرونین (T۳) سنجیده شد. علاوه بر آن، پروفایل عملکرد کلیوی (اوره و کراتینین)، اسید اوریک، پروفایل لیپیدی سرم و میزان قند خون ناشتا نیز اندازه گیری گردید.
یافته ها: میزان هورمون های TSH، T۴ و T۳ در بیماران همودیالیزی- دیابتی با افراد همودیالیزی- غیردیابتی تفاوت آماری معناداری ندارد؛ اما نسبت ۳،'۳، ۵- تری یدوتیرونین به تیروکسین (T۳/T۴ ratio) در گروه همودیالیزی-دیابتی در مقایسه با بیماران همودیالیزی-غیردیابتی، تفاوت آماری معناداری نشان داد (P<۰.۰۵). این نسبت در بیماران زن همودیالیزی-دیابتی در قیاس با افراد همودیالیزی–غیردیابتی به ترتیب برابر ۰۲۶/۰±۲۲۰/۰ و ۱۲/۰±۵۵۴/۰ بود؛ اما برای مردان همودیالیزی-دیابتی در مقایسه با افراد همودیالیزی– غیردیابتی به ترتیب برابر ۰۱/۲۰۵±۰/۰ و ۰۵/۰±۲۹۵/۰ محاسبه گردید.
بحث و نتیجه گیری: اختلال هموستاز در نسبتT۳/T۴ ، در گروه همودیالیزی-دیابتی نسبت به بیماران همودیالیزی-غیردیابتی وجود دارد و این اختلال با محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-تیروئید مرتبط نیست و عوامل محیطی نظیر میزان فعالیت آنزیم های یدوتیرونین دیدیناز نوع ۱ و نوع ۲ که در تنظیم سطوح سرمی و تبدیل T۴ به T۳ دخیل هستند، می توانند مسئول تفاوت های مشاهده شده باشند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عنایت انوری
Dept of physiology, Faculty of Medicine, Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran
ابوالفضل فاتح
Dept of Mycobacteriology and Pulmonary Research, Pasteur Institute of Iran, Tehran, Iran
علی نوری زاده
Dept of Clinical Biochemistry, Faculty of Medicine, Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :