رویکرد جمع آوری آب باران به منظور مقابله با پدیده خشکیدگی جنگل های زاگرس
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 276
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JIRCSA-9-1_001
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1400
چکیده مقاله:
جنگلهای بلوط زاگرس علیرغم نقش حیاتی در پایداری کشاورزی، محیطزیست و معیشت، با تخریب انسانی و پدیده خشکیدگی ناشی از تغییرات اقلیمی مواجه هستند. هدف از اجرای این تحقیق استحصال آب باران و ذخیره آن در خاک بهمنظور مقابله با پدیده خشکیدگی جنگلهای زاگرس بود که بخشی از جنگلهای جنوبشرقی استان کرمانشاه در قالب طرح آزمایشی بلوکهای کامل تصادفی انجام یافت. تیمارهای مورد آزمایش شامل بانکت+قرق، قرق، بانکت بدون قرق و شاهد با سه تکرار بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که اعمال تیمار بانکت توام با قرق در مقایسه با تیمار شاهد موجب کاهش معنیدار نرخ خشکیدگی و نیز احیاء درختان دچار خشکیدگی به تعداد ۵۷ پایه درختی در هکتار شد. میزان افزایش کربن آلی خاک که در سال اول با هم تفاوت معنیداری نداشتند، در سال سوم بهترتیب برای تیمارهای بانکت+قرق، قرق، بانکت بدون قرق و شاهد بهترتیب ۲۵/۳، ۹۰/۲، ۰۵/۲ و ۹۰/۱ درصد رسید که در دو تیمار اول بطور معنیداری افزایش یافت (۰.۰۵ P<). به همین نسبت کاهش جرم مخصوص ظاهری خاک بجز تیمار شاهد، در بقیه تیمارها کاهش معنیدار یافت، بطوریکه در تیمار بانکت+قرق از ۴۶۰/۱ به ۳۱۰/۱ گرم بر سانتیمترمکعب کاهش یافت. رطوبت خاک نیز در تیمار بانکت و قرق از ۵۳/۱۶ به ۱۷/۱۹ درصد افزایش یافت. نهایتا دو تیمار بانکت+قرق و قرق به دلیل بهبود سه شاخص کلیدی خاک یعنی کربن آلی، وزن مخصوص ظاهری و ذخیره رطوبت، موجب کاهش قابل توجه شدت پدیده خشکیدگی درختان جنگلی و حتی تجدید حیات مجدد برخی پایههای خشکیده گردید. بنابراین، احداث بانکت توام با قرق به عنوان گزینه مناسب و کوتاه مدت افزایش رطوبت موثر در کاهش پدیده خشکیدگی و سازگار با جنگلهای زاگرس پیشنهاد شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مسیب حشمتی
Soil Conservation and Watershed Management Department, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Kermanshah, Iran (AREEO)
محمد قیطوری
Soil Conservation and Watershed Management Department, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Kermanshah, Iran (AREEO)
محمود عرب خدری
Soil Conservation and Watershed Management Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :