تحلیل میزان آسیب پذیری مسکن شهری در مواقع بروز مخاطرات محیطی (زلزله) با استفاده تکنیک های تلفیقی MCDM+GIS (مطالعه موردی: منطقه ۶ شهر تهران)
محل انتشار: مجله جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 4، شماره: 4
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 192
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GERAZ-4-4_001
تاریخ نمایه سازی: 12 اسفند 1400
چکیده مقاله:
امروزه با توجه به افزایش نرخ شهرنشینی بهویژه در کشورهای درحال توسعه، بروز مخاطرات طبیعی از جمله زلزله در شهرها امری اجتنابناپذیر بوده، اما تجربه نشان داده با شناسایی و ارزیابی مناطق آسیبپذیر و همچنین برنامهریزیهای از قبل پیش بینی شده و تدابیر عملیاتی در مقابله با چنین اتفاقاتی میتواند به طور قابل ملاحظه ای خسارات و تلفات ناشی از آن را به حداقل رساند. با توجه به پیچیدگی مسائل شهری، استفاده از مدلها و تکنیک های جدید به ویژه مدلهای تصمیمگیری چندمعیاره و نیز تلفیق آنها با سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، از ابزارهای کارآمد در جهت شناسایی نقاط حادثه خیز بحران شهری به شمار میآیند لذا در این پژوهش، از تکنیک تصمیمگیری چندمعیاره AHP به منظور وزندهی و از مدل SAW جهت تلفیق لایههای موثر در آسیبپذیری مسکن در منطقه ۶ تهران استفاده شده است. بر اساس نتایج تحقیق، پس از طبقهبندی میزان آسیبپذیری، ۳۷ درصد کاربری مسکونی در منطقه مورد مطالعه دارای درجه آسیبپذیری متوسط ارزیابی شده که عمدتا در قسمت مرکزی و شرقی منطقه مورد مطالعه واقع شده اند. ۳۷ درصد نیز از آسیبپذیری کم و بسیار کم و ۲۶ درصد از آسیبپذیری بالا و بسیار بالایی برخوردار بودند. استفاده از نقشه پهنهبندی خطر، جهت کاهش خسارات و تلفات ناشی از مخاطرات طبیعی میتواند به عنوان نقشه پایه مورد استفاده مدیران و برنامهریزان شهری قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حسین حاتمی نژاد
عضو هیات علمی دانشگاه تهران
شهرام بزرافکن
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس
محمد ابراهیمی
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس
محمود آروین
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :