شناسایی و تحلیل اثرات متقابل عوامل کلیدی و سنجش میزان پایداری منطقه ای با رویکرد آینده-نگاری راهبردی مطالعه موردی؛ استان خراسان شمالی
محل انتشار: مجله جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 6، شماره: 3
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 271
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GERAZ-6-3_001
تاریخ نمایه سازی: 12 اسفند 1400
چکیده مقاله:
در عصر حاضر که با خصیصه های عدم قطعیت، نوآوری و پیچیدگی مسائل شناخته می شود، نظام برنامه ریزی سنتی با چالش های متنوعی مواجه است. یکی از ضعف های نظام برنامه ریزی منطقه ای رایج، عدم شناسایی، تحلیل و به کارگیری عوامل کلیدی توسعه منطقه است؛ از این رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل کلیدی توسعه استان خراسان شمالی با رویکرد آینده نگاری راهبردی انجام گرفته است. این پژوهش، با رویکردی آینده نگرانه از تکنیک تحلیل اثرات متقاطع بهره برده و جهت تحلیل داده ها از نرم افزار میک مک استفاده شده است. نتایج تحلیل اثرگذاری عوامل، بیانگر وضعیت ناپایدار در سیستم منطقه خراسان شمالی است. با بهره گیری از نتایج حاصل از این پژوهش و تحلیل عوامل اولیه، ۱۷ عامل کلیدی در توسعه منطقه شناسایی شدند. از بین این عوامل، توسعه جاده های اصلی جدید جهت پیوندهای فرااستانی، وجود قلمروهای روستایی یکپارچه، موقعیت ژئوپلتیک استان نسبت به محور آسیایی شرق، ارتقاء جاده های فرعی درون استانی در راستای توسعه نظام سکونتگاهی، تعادل نسبی در راس نظام شهری استان، تقویت بازارچه های مرزی و تنوع بخش های اقتصادی با عملکرد متوسط عوامل کلیدی استراتژیک هستند که می توانند به عنوان مبنای ترسیم سناریوها و تخصیص فضایی در سطح استان مورد استفاده قرار گیرند. نتیجه این مطالعات و شناخت عوامل کلیدی، مبنایی است برای سیاست گذاری پایدار توسعه فضایی در آینده استان که می تواند تمامی اقدامات و سناریوسازی های بخشی و فضایی سطوح محلی را در درون خود یکپارچه سازی نماید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مرتضی محمدپور جابری
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
عیسی ابراهیم زاده
استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه سیستان و بلوچستان،زاهدان، ایران
مجتبی رفیعیان
دانشیار گروه شهرسازی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
رامین ساعد موچشی
مدرس گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :