تخمین آبدهی و همگن بندی حوضه های آبخیز فاقد آمار شمال غرب کشور با استفاده از منحنی رشد منطقه ای (استان های آذربایجان شرقی، آذریایجان غربی، اردبیل، ایلام وکردستان)
محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 1، شماره: 1
سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 277
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WATER-1-1_005
تاریخ نمایه سازی: 4 اسفند 1400
چکیده مقاله:
برنامه ریزی و اولویت بندی در مدیریت حوضه های آبخیز نیاز به داده های مختلفی از جمله آبدهی و نوسانات آن دارد. مقادیر آبدهی متوسط با دوره بازگشت های مختلف برای تخمین آورد رودخانه ها، برنامه ریزی برای بهره برداری از سدهای کوچک و بزرگ، مدیریت اراضی زراعی پایین دست و سایر پروژه های منابع آب وآبخیزداری مورد نیاز می باشد، ولی تاکنون بر اساس اطلاعات موجود بطور جامع مورد بررسی و تحلیل قرار نگرفته است. از نتایج این تحقیق در تعیین آبدهی حوضه های بدون آمار بطور مستقیم استفاده می گردد. در این مطالعه آمار آبدهی ایستگاه های هیدرومتری در سطح منطقه جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت و ایستگاه هایی که دارای آمار کافی از نظر کمی و کیفی در یک دوره مشترک هستند، انتخاب گردید. برای این ایستگاه ها آبدهی متوسط سالانه محاسبه شد. تحلیل همگنی حوضه ها با توجه به آبدهی و پارامترهای تاثیرگذار صورت گرفت. علاوه بر این تعدادی از سالها در کلیه ایستگاه ها برای ارزیابی روابط بدست آمده از تحلیل منطقه ای کنار گذاشته شد علاوه بر تحلیل منطقه ای آبدهی متوسط سالانه، تحلیل احتمالاتی نیز انجام و سپس بهترین توزیع آماری برای آنها برازش داده و دبی با دوره بازگشتها ۲ تا ۱۰۰ ساله برآورد شد. با استفاده از مساحت حوضه، روابط منطقه ای آبدهی محتمل با دوره بازگشت دو ساله برای مناطق همگن استخراج گردید. سپس بر اساس منحنی رشد منطقه ای که حاصل مقادیر بی بعد آبدهی با دوره بازگشتهای مختلف نسبت به دوره بازگشت دو سال است، مقادیر آبدهی در ایستگاه- های شاهدی که در محاسبات نقشی نداشته بدست آمده و با مقدار دبی مشاهده ای ارزیابی شده و در هر منطقه روابط مناسب تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که همگن بندی در این منطقه برای تخمین آبدهی در حوضه های فاقد آمار با استفاده از منحنی رشد منطقه ای تاثیر گذار نیست، اما می توان آبدهی حوضه ها را با دقت خیلی خوبی بدست آورد. لازم به ذکر است که روابط رگرسیونی به دست آمده بر مبنای میانه، از دقت بالاتری نسبت به روابط به دست آمده بر مبنای میانگین برخور دارند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سیده هدی رحمتی
دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
جهانگیر پرهمت
استادیار و عضو هیات علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
پیمان دانش کار آراسته
استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) قزوین
مجید حیدری زاده
استادیار و رئیس بخش تحقیقات هیدرولوژی و منابع آب، مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :