امکانسنجی و بهینهسازی شرایط استخراج پلیساکاریدهای محلول از اکارای شیر سویا

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: هجدهمین کنگره ملی صنایع غذایی
  • کد COI اختصاصی: NCFOODI18_153
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 957
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه آذری کیا

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی

سلیمان عباسی

استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه تربیت مد

چکیده

پلیساکاریدهای محلول سویا به عنوان یک مادهی افزودنی با ارزش در صنعت غذا کاربرد گستردهای داشته و از اکارا، ضایعات کارخانجات تولید فرآوردههای سویا، استخراج میگردد. در این بررسی، استخراج پلیساکاریدهای محلول سویا با و بدون اعمال متوکسیلزدایی از اکارای خشک و با اعمال متوکسیلزدایی ازاکارای مرطوب حاصل از شیر سویا مورد مطالعه قرار گرفت. بهمنظور تعیین تاثیر شرایط بهینهی متوکسیلزدایی بر روی استخراج از روش آماری سطح پاسخاستفاده شد که متغیرهای به کار رفته شامل دما در سه سطح ( 60 ، 75 و 90 درجهی سانتیگراد) و نسبت آب به اکارا در سه سطح ( 1:6 ، 1:8 و 1:10 ) بود. استخراج انواع مختلف پلیساکاریدها در شرایط دمایی ( 130 و 120 درجهی سانتیگراد)، پهاش ( 3 و 5/ 4) و مدت زمان حرارتدهی ( 2 و 3 ساعت) متفاوت انجام و پس از خالصسازی، ترکیب شیمیایی آنها تعیین گردید. با توجه به نتایج بهدست آمده، متغیرهای مستقل بهکار رفته (نسبت آب به اکارا و دما) بر رویمیزان مواد جامد کل استخراجی به شکل معناداری (بهترتیب 0001 / P< 0 و 01 / P< 0 ) تاثیر داشته و ارتباط خطی میان متغیرهای مستقل و میزان پاسخ برقرار بود.در ضمن، نتایج نشان داد که بدون اعمال متوکسیلزدایی، پهاش 5/ 4 و دمای 120 درجهی سانتیگراد به مدت 2 ساعت، و با اعمال متوکسیلزدایی، پهاش 5/ 4و دمای 130 درجهی سانتیگراد به مدت 3 ساعت بهترین شرایط استخراج پلیساکاریدهای محلول با وزن مولکولی بالا (بازده استخراج بهترتیب 6/ 1± 8/ 30 و±1/04 22/4 درصد) بود. ضایعات حاصل از استخراج شیر سویا (اکارا) یک منبع طبیعی، ارزانقیمت و بالقوه برای استخراج فرآوردههایی با ارزش افزودهی بالایعنی انواع پلیساکاریدهای محلول هستند

کلیدواژه ها

پلیساکاریدهای محلول سویا؛ اکارا؛ استخراج؛ روش سطح پاسخ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.