توزیع رویدادهای استرس زا در مناطق شهر تهران بر اساس سامانه اطلاعات جغرافیایی
محل انتشار: مجله علوم پزشکی زانکو، دوره: 22، شماره: 73
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 279
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ZANKO-22-73_002
تاریخ نمایه سازی: 27 بهمن 1400
چکیده مقاله:
زمینه و اهداف: بر اساس میزان توسعه یافتگی محلات و مناطق شهری، رویدادهای استرس زا در برخی مناطق تمرکز بیشتری دارند. هدف از این مطالعه، پایش و بررسی توزیع رویدادهای استرس زا در میان مناطق مختلف شهر تهران بر اساس سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) است.
مواد و روش کار: این تحقیق توصیفی- تحلیلی در کلیه ساکنان شهر تهران و با حجم نمونه ای معادل بر ۵۸۹۵ نفر از ساکنان شهر تهران انجام و از نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای استفاده شد. پرسشنامه «ابزار جامع سنجش رویدادهای استرس زا در شهر تهران» برای جمع آوری داده ها استفاده شد. میزان آلفای کرونباخ با روش دو نیمه کردن ۰/۸۲۲ و میزان واریانس تبین شده ۰/۴۹ بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از میانگین تجربه رویدادهای استرس زا در هر منطقه از نقشه های GIS و در محیط نرم افزار ArcGIS استفاده شد.
یافته ها: رویدادهای استرس زای ترس از آینده با میانگین ۱۵/۱۵ بیشترین رویداد استرس زا در کل مناطق و در منطقه یک با میزان ۲۲/۸۸بالاترین در میان مناطق بود. مشکلات معیشتی عامل دوم استرس زا درکل مناطق با میانگین ۱۰/۴۵، و در منطقه ۱۶ با ۱۶/۲۱از بیشترین میزان برخوردار بودند. علیرغم توزیع نامتوازن رویدادهای استرس زا، با این حال مناطق کمتر توسعه یافته جنوبی تهران بیشتر از سایر مناطق تجربه رویدادهای استرس زا را داشتند.
بحث و نتیجه گیری: توزیع فضایی رویدادهای استرس زا بر اساس میزان توسعه یافتگی مناطق متفاوت است. منطقه و شرایط اکولوژیکی با توزیع رویدادهای استرس زای روانی در شهر تهران ارتباط داشت و بر حسب نوع و ماهیت رویداد استرس زا، ساکنان مناطق مختلف شهر تجربه زیسته خاصی از این رویدادها داشته اند.
کلیدواژه ها:
Trauma and stressor related disorders ، privileged and non-privileged areas ، Geographic Information Systems ، Iran ، اختلال های مرتبط با استرس و تروما ، سامانه اطلاعات جغرافیایی ، ایران
نویسندگان
فاتح توانگر
گروه مدیریت رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
غلامرضا قائدامینی هارونی
مرکز تحقیقات مدیریت رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
فرهاد نصرتی نژاد
مرکز تحقیقات مدیریت رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
احمدعلی نوربالا
مرکز تحقیقات پزشکی روان تنی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
حسن رفیعی
گروه مدیریت رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.