اهمیت ژئوپلیتیکی جزایر ایران در خلیج فارس مطالعه موردی: لاوان

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 266

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_NGEO-1-1_002

تاریخ نمایه سازی: 27 بهمن 1400

چکیده مقاله:

در خلیج فارس حدود نود جزیره کوچک و بزرگ وجود دارد که سی و چهار جزیره آن متعلق به ایران است. جزیره لاوان در بخش غربی استان هرمزگان  و در مختصات جغرافیایی ۲۰ ۱۶ ۵۳  , N۲۶ ۴۹ ۰۶ قرار گرفته است. این جزیره از جمله جزایر مهم خلیج فارس است که در گذشته به شیخ شعیب، بوشیب  یا بوشعیب شهرت داشته است. مساحت جزیره لاوان در حدود ۷۶/۸ کیلومترمربع و عمق آب دریا در نزدیکی این جزیره، بین ۱۸ تا ۲۴ متر می­باشد. این جزیره پس از جزیره قشم و کیش بزرگترین جزیره ایران در خلیج فارس محسوب می شود. لاوان را با نام مروارید مخفی خلیج فارس نیز می شناسند. از نظر تقسمات کشوری لاوان بخشی از استان هرمزگان، شهرستان بندر لنگه، بخش کیش با مساحتی حدود ۱۷۷ کیلومتر مربع از دو دهستان به نام های لاوان و کیش می باشد بیشتر کشورهای حاشیه خلیج فارس در آرزوی داشتن این جزیره و موقعیت آن هستند. سئوال اصلی این پژوهش این است: اهمیت ژئوپلیتیکی جزیره لاوان در خلیج فارس چیست؟ نتایج تحقیق نشان می­دهد  که این جزیره دارای موقعیتی ژئواستراتژیکی، ژئوپلیتیکی، ژئواکونومیکی که بخش مهمی  از ذخائر ایران یعنی(۱۳۷/۶ میلیارد بشکه نفت، ۹ /۱۰ درصد ذخائر جهانی نفت و داشتن ۲۹/۶۱ تریلیون متر مکعب یعنی ۱۶ درصد ذخائر گاز جهان)  که رتبه اول جنوب غرب آسیا و دوم جهان و در مرکز بیضی انرژی جهان قرار دارد را دارا می باشد. همچنین موقعیت توریسم، سیاسی، نظامی و مرز دریایی با همسایگان  و با داشتن منابع مشترک انرژی با کشور امارات متحده عربی، از اهمیت فوق­ العاده ای برخوردار است. این پژوهش از طریق مصاحبه حضوری و منابع کتابخانه­ ای انجام شده است و از نظر روش ماهیتی توصیفی و تحلیلی دارد .همچنین برای آماده ­سازی نقشه­ ها از نرم افزارGIS  استفاده شده است. 

نویسندگان

مهراب هداوند میرزایی

استادیار دانشگاه تربیت پاسداری امام حسین (ع)

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ۱-اطاعت، جواد، ۱۳۷۶ ، ژئوپلیتیک وسیاست خارجی ایران ، تهران: ...
  • ۱۳-نورزاده بوشهری، اسمعیل. ( ۱۳۳۸ ). فلات قاره و جزایر ...
  • https://www.tasnimnews.com/fa/news/۱۳۹۵/۰۷/۰۶/۲۰ مهر ۱۳۹۵https://www.shana.ir/news/۲۷۷۱۲۴ ...
  • ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۵ کد خبر:https://www.tabnak.ir/fa/news/۱۶۲۰۷۶۱۱اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۴:۴۱http://www.rajanews.com/news/۳۱۶۹۲http://pedec.ir/detail=۶۹۵۸ ...
  • نمایش کامل مراجع