بررسی تطبیقی اندیشه های سیاسی سید قطب و حسن حنفی
محل انتشار: فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام، دوره: 5، شماره: 16
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 168
فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PTE-5-16_001
تاریخ نمایه سازی: 23 بهمن 1400
چکیده مقاله:
سید قطب از برجستهترین رهبران فکری جریان بنیادگرای اخوان المسلمین بود و حسن حنفی از شاخصترین افراد جریان روشنفکری نومعتزلی به حساب میآید. این دو جریان که در سده بیستم میلادی در مصر شکل گرفتند، در جستجوی راه حل برای معضلات عدیده کشورشان، از جمله مشکلات و مباحث سیاسی، بودند.
در مقاله حاضر اندیشههای سیاسی سید قطب و حنفی به شیوهای توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. این بررسی نشان میدهد که اندیشه سیاسی سید قطب بر پایه قرائت از دین قرار داشت. او معتقد به تشکیل حکومت اسلامی و گسترش ایدئولوژی اسلامی و ضمنا مخالف استفاده از اندیشهها و نظامهای به عاریت گرفته شده غربی در حکومت اسلامی بود. حنفی نیز بر لزوم تشکیل حکومت اسلامی و گسترش ایدئولوژی اسلامی بر اساس شیوههای تبلیغی - تعلیمی و البته در صورت لزوم بر اساس شیوههای انقلابی اصرار میورزد. وی برخلاف سید قطب، موافق ارتباط با غرب است و بر استفاده از علوم، فنون و برخی از نظامهای غربی به همراه نقد آنها در کنار میراث اسلامی تاکید دارد.
مصر، بنیادگرایی، نومعتزلیان، سید قطب، حسن حنفی
کلیدواژه ها:
Egypt ، Fundamentalism ، Neamotazilits ، Seyyed Qutb ، Hassan Hanafi. ، مصر ، بنیادگرایی ، نومعتزلیان ، سید قطب ، حسن حنفی
نویسندگان
سیده لیلا تقوی سنگدهی
دانشگاه زنجان، گروه تاریخ
بهرام امانی چاکلی
دانشگاه زنجان، گروه تاریخ