اثربخشی درمانهای شناختی رفتاری گروهی و درمان مثبت نگر بر سرسختی روانشناختی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به دیابت نوع دوDOR:۲۰.۱۰۰۱.۱.۲۶۴۵۴۹۵۵.۱۳۹۹.۱۵.۵۱.۷.۸
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 299
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CWF-15-51_007
تاریخ نمایه سازی: 6 بهمن 1400
چکیده مقاله:
دیابت نوع دو از بیماریهای مزمن و شایع است که باعث بهخطر افتادن سلامت روانی افراد می شود. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمانهای شناختی رفتاری گروهی و درمان مثبتنگر بر افزایش سرسختی روانشناختی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد. این مطالعه به روش نیمهآزمایشی از نوع پیشآزمون پسآزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل انجام شد. جامعه مورد مطالعه افراد مبتلا به دیابت نوع دو شهر تهران در سال ۹۵ ۹۶ بودند. نمونه آماری پژوهش ۴۵ نفر (سه گروه ۱۵ نفره) از افراد مبتلا به دیابت نوع دو بود که برای انتخاب آنها از روش نمونهگیری در دسترس استفاده شد. دو گروه مداخله به ترتیب در جلسات مداخلهای درمانهای شناختی رفتاری گروهی و درمان مثبت نگر قرار گرفتند و در این مدت گروه کنترل، مداخلهای را دریافت نکردند. دادهها با پرسشنامههای استاندارد گردآوری، و با کمک نرمافزار SPSS نسخه ۲۲ تحلیل گردید. نتایج آزمون مانکووا نشان داد که درمان شناختی رفتاری و درمان مثبتنگر بر بهبود کیفیت زندگی و افزایش سرسختی روانشناختی بیماران موثر است (۰۱/۰>P). همچنین نتایج آزمون t نشان داد در برخی از مولفهها تاثیر درمانهای شناختی رفتاری گروهی از درمان مثبت نگر مطلوبتر است و تاثیر بیشتری بر بهبود کیفیت زندگی و سرسختی روانشناختی در زنان مبتلا به دیابت نوع دو دارد. بهنظر میرسد درمانهای شناختی رفتاری گروهی و درمان مثبتنگر بهعنوان درمان انتخابی در بهبود سطح کیفیت زندگی و افزایش سرسختی روانشناختی بیماران از اثربخشی مطلوبی برخوردار باشد؛ لذا استفاده از این مداخلات روانشناختی در محیطهای درمانی پیشنهاد میشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
روناک طاهر پور دری
دانش آموخته دکتری روان شناسی بالینی دانشگاه عدالت، تهران، ایران
حمیدرضا حاتمی
نویسنده مسئول: دانشیار دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام، تهران، ایران
حسن احدی
استاد دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
غلامرضا ذاکری پور
استاد پژوهشگاه علوم انتظامی و مطالعات اجتماعی ناجا، تهران، ایران
مریم کلهرنیا گل کار
استادیار، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :