اثربخشی درمانهای شناختی رفتاری گروهی و درمان مثبت نگر بر سرسختی روانشناختی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به دیابت نوع دوDOR:۲۰.۱۰۰۱.۱.۲۶۴۵۴۹۵۵.۱۳۹۹.۱۵.۵۱.۷.۸

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 299

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CWF-15-51_007

تاریخ نمایه سازی: 6 بهمن 1400

چکیده مقاله:

دیابت نوع دو از بیماریهای مزمن و شایع است که باعث به­خطر افتادن سلامت روانی افراد می شود. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمانهای شناختی­ ­رفتاری گروهی و درمان مثبت­نگر بر افزایش سرسختی روانشناختی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد. این مطالعه به روش نیمه­آزمایشی از نوع پیش­آزمون­ ­پس­آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل انجام شد. جامعه مورد مطالعه افراد مبتلا به دیابت نوع دو شهر تهران در سال ۹۵­ ­۹۶ بودند. نمونه آماری پژوهش ۴۵ نفر (سه گروه ۱۵ نفره) از افراد مبتلا به دیابت نوع دو بود که برای انتخاب آنها از روش نمونه‫گیری در دسترس استفاده شد. دو گروه مداخله به ترتیب در جلسات مداخله­ای درمانهای شناختی­ رفتاری گروهی و درمان مثبت نگر قرار گرفتند و در این مدت گروه کنترل، مداخله­ای را دریافت نکردند. داده­ها با پرسشنامه­های استاندارد گردآوری، و با کمک نرم­افزار SPSS نسخه ۲۲ تحلیل گردید. نتایج آزمون مانکووا نشان داد که درمان شناختی­ رفتاری و درمان مثبت­نگر بر بهبود کیفیت زندگی و افزایش سرسختی روانشناختی بیماران موثر است (۰۱/۰>P). هم­چنین نتایج آزمون t نشان داد در برخی از مولفه­ها تاثیر درمانهای شناختی رفتاری گروهی از درمان مثبت نگر مطلوبتر است و تاثیر بیشتری بر بهبود کیفیت زندگی و سرسختی روانشناختی در زنان مبتلا به دیابت نوع دو دارد. به­نظر می‫رسد درمانهای شناختی­ ­رفتاری گروهی و درمان مثبت­نگر به­عنوان درمان انتخابی در بهبود سطح کیفیت زندگی و افزایش سرسختی روانشناختی بیماران از اثربخشی مطلوبی برخوردار باشد؛ لذا استفاده از این مداخلات روانشناختی در محیط­های درمانی پیشنهاد می­شود.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

روناک طاهر پور دری

دانش آموخته دکتری روان شناسی بالینی دانشگاه عدالت، تهران، ایران

حمیدرضا حاتمی

نویسنده مسئول: دانشیار دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام، تهران، ایران

حسن احدی

استاد دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

غلامرضا ذاکری پور

استاد پژوهشگاه علوم انتظامی و مطالعات اجتماعی ناجا، تهران، ایران

مریم کلهرنیا گل کار

استادیار، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اصغر نژاد فرید، علی اصغر؛ رحیمیان بوگر، اسحاق (۱۳۸۷)، رابطه ...
  • پورشریفی حمید، زمانی رضا، مهریار امیرهوشنگ، بشارت محمدعلی، رجب اسدالله (۱۳۸۷)، ...
  • صمدزاده، نسیم؛ پورشریفی، حمید؛ باباپور خیرالدین، جلیل (۱۳۹۳). بررسی اثربخشی ...
  • مجلسی فرشته، رحیمی فروشانی عباس، شجاعی زاده داود، عباسی بروجنی ...
  • خوش نیت نیکو، سید محسن؛ مادرشاهیان، فرح؛ حسن آبادی، محسن؛ ...
  • یاسمی نژاد، پریسا؛ گل محمدیان، محسن؛ بشلیده، کیومرث؛ مومنی، خدامراد ...
  • نمایش کامل مراجع