بازتاب داستان خضر (ع) در دیوان اشعار طبیب اصفهانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دهمین همایش ملی متن پژوهی ادبی فرهنگ، هنر و ادبیات عامه
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI10_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحیم سلامت آذر

دانشجوی دوره دکترای زبان و ادبیات فارسی، گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه محقق اردبیلی،اردبیل، ایران

زهرا بتواز

کارشناس ارشد، مدرس مدعو دانشگاه پیام نور، اردبیل، ایران

چکیده

اغلب شاعران جهان اسلام، بنا به دلایلی از قبیل: پند و اندرز، تقدس بخشیدن به اشعار خویش، خلق معانی زیبا و تصاویر بدیع به سرگذشت پیامبران و اسامی آنها اشاره کرده اند. از میان پیامبران، حضرت خضر (ع)، سرگذشت و رویدادهای زندگانی وی از قبیل رفتن به ظلمات، دست یافتن به چشمه بقا (آب حیوان) و داشتن عمر جاودانی در اشعار شاعران و آثار نویسندگان بازتاب گسترده ای داشته است. میرزا عبدالباقی اصفهانی متخلص به طبیب نیز از جمله شعرای نامی قرن دوازدهم و دوره بازگشت ادبی است که با بهره گیری از اوصاف و زندگی پیامبران اشعار خویش را متبرک س اخته و در خلق تصویرهای شعری از پیامبرانی مانند یوسف، سلیمان نبی، موسی، عیسی، نوح و خضر علیهما السلام نام برده و بهره مند شده است. این پژوهش در صدد معرفی این شاعر و بررسی و تحلیل بازتاب اوصاف و زندگی حضرت خضر (ع) در اشعار طبیب اصفهانی است. وی در دیوان اشعار خود ۱۱ بار به طور مستقیم از خضر (ع) نام برده و بخش هایی از داستان او را بازگو کرده است. طبیب در اشعار خود از آب حیات با عناوین مختلفی نام برده و از حضرت خضر (ع) به عنوان دلیل راه، هدایتگر، راهنما و رهبر گمگشتگان یاد کرده و به عمر طولانی و جاودانگی ایشان نیز اشاره ای کرده است. کاربرد هنرمندانه و آگاهانه داستان خضر (ع)، آب حیات و ... سبب تحسن تاثیر و گیرایی کلام طبیب در دیوان اشعارش شده و در ماندگاری و شهرت شعری وی نقش بسزایی داشته است.

کلیدواژه ها

شعر فارسی، طبیب اصفهانی، داستان خضر، آب حیات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.