بررسی تزاحم و تعارض در حق بر توسعه و حق بر سلامت زیست محیطی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی ایران
  • کد COI اختصاصی: SHCONF07_155
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدسجاد شریفی ساداتی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

سیدباقر میرعباسی

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران (بازنشسته)

چکیده

از شروع عصر مدرنیسم و شکل گیری دولت کشورهای مدرن، همواره هدف حکومتها تحقق.رفاه توسعه بشری بوده است. در همین راستا جامعه بین المللی در اسناد مخالف به حق بر توسعه بعنوان حق بنیادین تاکید نموده است. لیکن دورنمای حق بر توسعه همواره با نمای نزدیک آن قدری متفاوت بوده است. زیرا توسعه یافتگی از بسار صنعتی شدن می گذرد و صنعتی شدن تبعات منفی زیست محیطی دارد که جامعه بین المللی طی ۵۰ سال اخیر به اهمیت آن بیش از پیش پی برده است. پس در برخی موارد ما با دو حق به ظاهر متضاد به نام حق بر توسعه و حق بر محیط زیست سالم ور در رو هستیم. وجود این دو حق و تزاحم آنها، نگارنده را بر آن داشت تا با تکیه بر روش تحقیق توصیفی تحلیلی و از رهگذر پژوهشی نظری به بررسی کارکرد، ماهیت، جایگاه و قلمرو حق بر توسعه از منظر تحولات حقوق محیط زیست بپردازد. در نهایت باید عنوان نمود که هر چند حق بر توسعه، حقی غیرقابل انکار و از اهم حقوق بنیادین است؛ لیکن اصولا جامعه محل زندگی انسان است، و انسان در محیط زیست سالم امکان حیات دارد، بنابراین انواع تخریب های زیست محیطی ناشی از روند افراطی توسعه اعم از تخریب زیست بوم ها، جنگل ها، گرمایش کره زمین، نازک شدن لایه ازن و انواع پیامدها و بیماری های ناشی از آن به هیچ عنوان قابل اغماض نمی باشد. در این راستا بهره گیری از راهبردهای توسعه پایدار، از یک سو و افزایش مسئولیت پذیری دولت ها در جامعه بین المللی از سوی دیگر می تواند منجر به تعامل دو حق مطروحه در فوق گشته و اهداف هر دو را محقق نماید.

کلیدواژه ها

مفهوم عدالت، محیط زیست، آلودگی محیط زیست، رفاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.