ارزیابی راهکارهای مدیریت بحران در شهرهای حاشیه ای

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس مطالعات مدیریت اقتصاد و حسابداری صنعت محور
  • کد COI اختصاصی: ICAMAO06_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 358
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه سعیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران

رسا صفائی نمین

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت شهری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران

رسول صفائی نمین

دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز

سیدمحمدرضا شهابی

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات

چکیده

امروزه یکی از چالش های عمده شهری در ایران و بسیاری از کشورهای جهان، گونه ای شهر نشینی با مشکلات حاد موسوم بهامکان غیر رسمی یا حاشیه نشینی می باشد . وضعیت عمومی زندگی شهری در کشورهای رو به توسعه ، اوضاع نگران کنندهای را طی دهه های گذشته به وجود آورده است. مسائلی چون افزایش شتابان جمعیت، رشد فقر، کاهش شاخص هایکیفیت زندگی، ازدیاد بیکاری و... شهرهای این کشورها را با بحران های متعدد روبرو ساخته است. از مهمترین مسائل گفتهشده در شهرهای این کشورها ، امکان طیف گسترده ای از جمعیت مهاجر و کم درآمد ، در نواحی آسیب پذیر شهر استکه زمینه بروز ناهنجاری ها و ناپایداری شهری را تشدید کرده است. این موضوع مختص کشور ما نیست به نحوی که درحال حاضر ۴۲ درصد جمعیت کشورهای جهان سوم و یا در حال توسعه در همین سکونت گاه ها زندگی می کنند . بر اساسگزارش سازمان ملل سکونت گاه های غیر رسمی چالش اصلی هزاره سوم است . با توجه به مسائل فوق و آثار مخرب فرهنگی، اجتماعی و زیست محیطی که این سکونت گاه ها بر پیکره شهر وارد می کند، مفهوم حاشیه نشینی شهری معضلی است کهبسیاری از معضلات از قبیل فقر، عدم تخصص، مسکن غیر استاندارد و نامناسب، بزهکاری و جرم و نبود دسترسی ها وتاسیسات را یادآور می شود. جمعیت حاشیه نشینان هم طبق برآورد ها و تخمین ها امروزه به بیش از یک میلیارد نفر میرسد. وجود مناطق حاشیه نشین یک پدیده جهانی می باشد. دلایل شکل گیری این پدیده متنوع و متعدد است که ممکناست از مکانی به مکان دیگر متفاوت باشد، به هر حال مهاجرت یکی از دلایل اصلی آن به شمار می رود. ساکنان این قسمتشهری در گذشته اغلب روستاییانی بوده اند که برای درآمد بیشتر و به سبب بزرگ شدن شهر ها و صنایع و دور بودن فاصلهروستاهایشان از شهرها و عدم توانایی در در خرید زمین در جایی مناسب از شهر در این حاشیه و نقاط کم قیمت شهر ساکنشده اند. در حال حاضر علاوه بر روستاییان افراد شهر نشینی که توانایی مالی بالایی ندارند به ناچار به این نقاط مهاجرتمی کنند. با توجه به مشکلات عدیده یاد شده صرف بالا بردن کیفیت مسکن و یا قانونی کردن این نوع مساکن راه حل نهاییبرای این معضل نیست، اما حل مشکل مسکن در این موارد باعث میشود تا شاید یکی از مهم ترین مشکلات این قشر ازجامعه برطرف شود و بتوان با سهولت بیشتری به سایر مسائل پرداخت.

کلیدواژه ها

حاشیه نشینی، مشکلات شهری، خدمات، شهرنشینی، معضل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.