تاثیر تنش کم آبی و سیترولین بر محتوای اسانس، رنگیزه های فتوسنتز و کلروفیل فلورسانس گیاه دارویی زوفا در برداشت های مختلف (Hyssopus officinalis L.)
محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 52، شماره: 3
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 196
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHS-52-3_006
تاریخ نمایه سازی: 19 دی 1400
چکیده مقاله:
در مطالعه حاضر تاثیر سه سطح تنش کم آبی (۱۰۰، ۵۰ و ۲۵ درصد آب قابل دسترس) و سه سطح سیترولین (شاهد، ۱ و ۲ میلی مولار) بر شاخص های رشد، سلامت فتوسنتز و کمیت اسانس گیاه دارویی زوفا در دو برداشت متوالی (تابستان و پاییز، ۱۳۹۸) مورد بررسی قرار گرفت. استخراج اسانس و تعیین محتوای آن به وسیله دستگاه کلونجر در مرحله گلدهی کامل صورت گرفت. تجزیه واریانس نشان داد که تحت تنش کم آبی شدید (۲۵ درصد آب قابل دسترس) بازده اسانس، وزن تر، سطح برگ، ارتفاع گیاه، محتوی کلروفیل کل و حداکثر کارایی کوانتمی فتوسیستم دو به طور معنی داری کاهش می یابد. اگرچه سیترولین تاثیر معنی دارمثبتی بر بازده اسانس نداشت، اما در غلظت دو میلی مولار توانست محتوای اسانس را در شرایط تنش شدید به ترتیب ۱۵ و ۳۰ درصد در برداشت اول و دوم نسبت به شاهد افزایش دهد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین ها، کاربرد سیترولین در غلظت دو میلی مولار توانست تاثیر معنی داری در افزایش محتوای کلروفیل کل، مقدار آنتوسیانین ها، محتوی نسبی آب و حداکثر کارایی کوانتمی فتوسیستم دو در شرایط تنش شدید داشته باشد. در مجموع، نتایج آزمایش نشان داد کاربرد سیترولین در غلظت های پایین می تواند به عنوان یک محرک متابولیکی جهت بهبود محتوای اسانس و شاخص های رشد زوفا توجیه اقتصادی داشته باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حسین احمدی
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
مصباح بابالار
استاد، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
محمدعلی عسگری سرچشمه
دانشیار، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
محمد رضا مرشدلو
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :