تاثیر نیتروژن بر عملکرد و برخی ویژگی های فیزیولوژیک ژنوتیپ های سورگوم (Sorghum sp.) تحت تنش خشکی
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 9، شماره: 38
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 309
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-9-38_016
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1400
چکیده مقاله:
به منظور بررسی اثر تنش خشکی و کاربرد نیتروژن بر رشد و برخی ویژگیهای فیزیولوژیک ژنوتیپهای سورگوم، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو رژیم آبیاری (تخلیه ۵۰ و ۸۵ درصد از رطوبت قابل استفاده در خاک)، دو سطح کود نیتروژن (مقدار موجود، ۵/۱۱۲ کیلوگرم نیتروژن خالص از منبع اوره) و ۱۵ ژنوتیپ سورگوم (پگاه، سپیده، GS۴، GS۵، GS۲۴، GS۲۵، GS۲۶، GS۲۸، KGS۲۹، KGS۳۳، MGS۱، MGS۵، SF۰۰۱، SF۰۰۲، SF۰۰۳) بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی با کاهش سطح برگ بوته، ارتفاع بوته، کارایی کوانتومی فتوسیستم п و محتوای کلروفیل منجر به کاهش معنیدار عملکرد بیولوژیک شد. در مقابل فعالیت آنزیمهای آنتیکسیدانی شامل کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز تحت شرایط تنش خشکی به طور معنیداری افزایش یافت. کاربرد کود نیتروژن در شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی منجر به افزایش کلیهی صفات مذکور به جز نسبت کلروفیل a/b و فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز شد ولی میزان این افزایش در شرایط تنش خشکی کمتر بود. بنابراین کاربرد کود نیتروژن در شرایط تنش خشکی میتواند موجب تعدیل اثر تنش و افزایش عملکرد شود. در بین ژنوتیپهای مورد مطالعه، ژنوتیپهای SF۰۰۱، SF۰۰۲ و MGS۵ از نظر صفات مورد بررسی بیشترین واکنش به کود نیتروژن و در عین حال کمترین حساسیت به تنش خشکی را داشتند. بنابراین میتوانند در مناطقی که با کمبود آب مواجه هستند مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژه ها:
Drought stress ، Sorghum ، Nitrogen ، Chlorophyll content ، Antioxidant enzymes ، تنش خشکی ، سورگوم ، نیتروژن ، محتوای کلروفیل ، آنزیم های آنتی اکسیدانی
نویسندگان
مرضیه اسدی
Isfahan University of Technology
حمید رضا عشقی زاده
Isfahan University of Technology
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :