بررسی تاثیر طول دوره رشد بر عملکرد کمی و کیفی چغندرقند (Beta Vulgaris L.) تحت شرایط کشت پائیزه در استان ایلام
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 9، شماره: 38
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 267
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-9-38_013
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1400
چکیده مقاله:
تغییر فصل کشت از بهار به پاییز در جهت استفاده از آب سبز، یک راهکار به زراعی سازگار با تغییرات اقلیم می باشد. بدین منظور و نیز در راستای توسعه کشت چغندرقند پاییزه به عنوان یک گیاه زراعی راهبردی در افزایش خوداتکایی شکر، اجرای برنامههای پژوهشی پایه از جمله تعیین دوره رشد مناسب جهت دستیابی به عملکرد مطلوب امری ضروری می باشد. بدین جهت آزمایشی در شهرستان دره شهر از توابع استان ایلام در قالب کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در ۳ تکرار طی سال زراعی ۱۳۹۴-۱۳۹۵ انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل سه تاریخ کاشت (۱۳، ۲۷ مهرماه و ۲۵ آبان ماه) و دو تاریخ برداشت (۸ و ۲۸ خردادماه) بودند که به ترتیب در کرت های اصلی و فرعی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که عملکرد شکر سفید در محدوده کاشت از اوایل تا اواخر مهرماه و برداشت در اواخر خردادماه (دوره رشد ۲۵۵ و ۲۴۰ روز) در مقایسه با کشت آن در آبانماه و تاریخ برداشت اوایل خردادماه (۱۹۲روز) به میزان۷۳ درصد افزایش یافته است. نتایج این پژوهش نشان دهنده نقش چشمگیر طول دوره رشد بر افزایش عملکرد شکر سفید چغندرقند پاییزه به دنبال افزایش عملکرد ریشه (۶۹%)، درصد قند خالص (۲۳%)، عیار قند (%۱۲) و نیز کاهش قند ملاس (%۳۷) می باشد. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش توجه بیشتر به مدیریت های به زراعی تولید چغندرقند تحت شرایط کشت پاییزه می تواند نقش کلیدی در افزایش شکر چغندری در این مناطق داشته باشد.
کلیدواژه ها:
Growth period duration ، Root yield ، sugar beet and White sugar yield ، چغندرقند ، دوره ی رشد ، عملکرد ریشه و عملکرد شکر سفید
نویسندگان
کلثوم رضایی
University of Ilam
محمد جواد زارع
University of Ilam
فرزاد حسین پناهی
University of Kurdistan
عبدالمهدی بخشنده
Department of Agronomy and Plant Breeding, University of Agriculture and Natural Resources University of Ramin, Ahwaz
مصطفی حسین پور
Sugar Beet Seed Institute Karaj
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :