تاثیر آزومیت بر رشد و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ریحان در شرایط تنش شوری
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 8، شماره: 29
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 172
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-8-29_023
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1400
چکیده مقاله:
به منظور بررسی اثرات تعدیلکنندگی آزومیت بر شدت تنش شوری در گیاه دارویی ریحان، آزمایشی گلدانی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تنش شوری در سه سطح (۰، ۵۰ و ۱۰۰ میلیمولار) و کاربرد آزومیت بصورت مخلوط با خاک قبل از کشت در چهار سطح (۰، ۳، ۶ و ۹ گرم در کیلوگرم خاک) بودند. صفات رویشی گیاه از قبیل ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، طول گلآذین، طول برگ و وزن تر و خشک برگ با افزایش میزان تنش شوری کاهش معنیداری نسبت به تیمار شاهد نشان دادند. کاربرد آزومیت به میزان ۹ گرم در کیلوگرم خاک در سطوح بالای تنش سبب بهبود این صفات نسبت به گیاهان شاهد گردید. همچنین بیشترین میزان کلروفیل a برگ در گیاهان بدون تیمار شوری و تنش شوری ۵۰ میلیمولار با کاربرد ۹ گرم آزومیت بر کیلوگرم خاک به ترتیب به میزان ۵۳/۸ و ۴۸/۷ میلیگرم/گرم وزن تر برگ بدست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی (۹۰ درصد)، فنل کل (۹۳/۰ میلیگرم/گرم وزن تر) و پرولین (۴/۰ میلیگرم/گرم وزن خشک) در تیمار تنش شوری ۱۰۰ میلیمولار و کاربرد ۹ گرم آزومیت بر کیلوگرم خاک مشاهده گردید. همچنین بیشترین محتوای رطوبت نسبی برگ نیز در شرایط عدم تنش شوری (شاهد) و کاربرد ۹ گرم آزومیت حاصل شد. به نظر میرسد که مصرف آزومیت به عنوان یک ماده طبیعی هم راستا با کشاورزی پایدار در شرایط تنش شوری میتواند باعث افزایش رشد گیاه و بهبود خصوصیات بیوشیمیایی ریحان شود.
کلیدواژه ها:
Fertilizer ، Chlorophyll content ، Basil ، Salinity ، Growth characteristics ، کود ، محتوای کلروفیل ، ریحان ، شوری ، شاخص های رشد
نویسندگان
قادر رستمی
دانشگاه فردوسی مشهد
محمد مقدم
دانشگاه فردوسی مشهد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :