تاثیر هیدروژن پراکسید بر رنگدانه های فتوسنتزی نعناع فلفلی در شرایط محدودیت آبی
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 7، شماره: 27
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 320
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-7-27_002
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1400
چکیده مقاله:
به منظور ایجاد سیگنالهای تحریک دهنده مقاومت به تنش خشکی در نعناع فلفلی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با ۳ تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در سال ۱۳۹۴ اجرا گردید. تیماریهای آزمایشی شامل تنش خشکی در ۳ سطح (۸۵، ۶۰ و ۳۵ درصد ظرفیت زراعی) و محلول پاشی هیدروژن پراکسید در ۴ سطح (۰، ۵/۲، ۵ و ۵/۷ میلیمولار) و صفات مورد بررسی شامل رنگدانههای فتوسنتزی (کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و نسبت کلروفیل a / b)، رنگدانههای کمکی (کارتنوئیدها، آنتوسیانینها، فلانوئیدها و ترکیبات فنلی)، شاخصهای فلورسانس کلروفیل (نسبت فلورسانس لحظه ای به فلورسانس پایه (Fv/F۰)، نسبت فلورسانس لحظهای به بیشینه در تاریکی (Fv/Fm)، فلورسانس متغیر به پایه در شرایط روشنایی (F′v/F′m)، خاموش شدگی فتوشیمیایی (qP)، غیر فتوشیمیایی (qNP) و عملکرد کوانتومی فتوسیستم II (PSII))، شاخص سبزینگی و وزن خشک بوته بود. نتایج نشان داد، اثرات اصلی تنش خشکی و محلول پاشی بر صفات مورد بررسی تاثیر معنیداری داشت. تنش موجب کاهش رنگدانههای فتوسنتزی، رنگدانههای کمکی (به جزء کارتنوئیدها)، افزایش شاخصهای فلورسانس (به جزء Fv/F۰ و qP) و کاهش وزن خشک بوته (۲۵ درصد) گردید. محلول پاشی هیدروژن پراکسید نیز صفات نام برده به جزء آنتوسیانینها و Fv/F۰ و qP را افزایش داد. به طور کلی میتوان گفت تنش موجب کاهش توان فتوسنتزی گیاه و کاهش میزان بیوماس تولیدی شد، محلول پاشی غلظت های ملایم هیدروژن پراکسید نیز توانست به عنوان یک سیگنال در جهت بهبود سیستمهای فتوسنتزی گیاه عمل نماید.
کلیدواژه ها:
Stress ، peppermint ، chlorophyll a ، flavonoids ، anthocyanin. ، تنش ، نعناع فلفلی ، کلروفیل a ، فلاونوئیدها ، آنتوسیانین ها
نویسندگان
پریناز نوبخت
Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabil
علی عبادی
Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabil
قاسم پرمون
Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabil
رسول نیکخواه بهرامی
Agriculture Research and Education Center, Ardabil
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :