بررسی رابطه ساختاری نیازهای اساسی روان شناختی و بهزیستی ذهنی با سلامت روان در سالمندان
محل انتشار: مجله سالمندشناسی، دوره: 2، شماره: 3
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 207
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JOGE-2-3_001
تاریخ نمایه سازی: 12 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: سالمندی جمعیت و حمایت از سلامت روانی آنها در حال تبدیل شدن به یک نگرانی عمده اجتماعی است. سالمندان به احتمال بیشتر حوادثی را تجربه می کنند که بر سلامت روان آنها تاثیر دارد و باعث تضعیف آن می شود. بنابراین، توجه به عوامل مرتبط با سلامت روان این گروه ضرورت دارد. از این رو، هدف پژوهش حاضر، مطالعه روابط ساختاری و همزمان نیازهای اساسی روان شناختی و بهزیستی ذهنی با سلامت روان سالمندان بوده است.
روش : روش پژوهش، همبستگی بوده است. از بین سالمندان زن و مرد بالای ۶۰ سال شهر تهران در سال ۱۳۹۵، ۲۴۷ سالمند شامل ۹۵ زن و ۱۵۲ مرد به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزارهای بهزیستی ذهنی(۷۸/۰= α)، نیازهای اساسی روانشناختی(۷۳/۰= α) و سلامت روان (۶۶/۰=α ) استفاده شد. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون (ماتریس همبستگی) و مدل تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزارSPSS۲۳ و Lisrel۸/۵ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج نشان داد که بین مولفه های نیازهای اساسی روان شناختی خودمختاری (۷۸/۰ =r، ۰۱/۰>p)، شایستگی (۰.۶۹=r، ۰۱/۰>p) و ارتباط (۰.۷۵=r، ۰۱/۰>p) با سلامت روان شناختی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین، بین بهزیستی شناختی (۴۹/۰=r ، ۰۱/۰>p)، هیجانی (۰.۷۳=r، ۰۱/۰>p) و اجتماعی (۰.۶۷=r، ۰۱/۰>p) با سلامت روان رابطه نویسنده مسئول: استادیار ،گروه روان شناسی تربیتی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران. مثبت و معناداری وجود دارد.
نتیجه گیری: نیازهای اساسی روان شناختی و بهزیستی ذهنی در بهبود سلامت روانشناختی سالمندان از اهمیت بسزایی برخوردارند. تامین نیازهای روان شناختی آنها سبب تقویت بهزیستی ذهنی و در نهایت منجر به بهبود سلامت روان شناختی آنها می گردد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدی عرب زاده
University of Kharazmi, Tehran, Iran
فهیمه پیرساقی
University of Kharazmi, Tehran, Iran
جواد کاوسیان
University of Kharazmi, Tehran, Iran
کاظم امانی
University of Tehran, Tehran, Iran
یعقوب عبدالله پور
University of Tehran, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :