بررسی تطبیقی-قیاسی زبان الگو فضای سبز تاریخی شهر تهران (موردپژوهی: باغ مسعودیه، باغ فرح آباد، باغ نگارستان)

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 284

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-23-5_001

تاریخ نمایه سازی: 8 دی 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: باغ های درون شهری، از آن حیث که محیط طبیعی اما دست ساخت انسان است و واجد نظام های متعدد معنایی و استعاری، کارکردی و حسی-تجربی است، یکی از غنی ترین فضاهای ساخته شده در شهرهای ایران است. خوانش فضای سبز شهری تاریخی با هدف خلق ساختاری که طی زمان پاسخ گوی نیازهای مادی و معنوی مخاطبانش باشد، می تواند مبنای برنامه ریزی پاسخ ده به ضرورت های عملکردی جدید در شهرسازی مدرن باشد. در این پژوهش با فرض اینکه باغ ایرانی دارای زبان الگوی قابل خوانش و قابل تعمیم در سنت باغ سازی ایران است، تلاش شده تا ضمن احصای آن زبان الگو در ساختار باغ های مسعودیه، فرح آباد و نگارستان، میزان تطبیق پذیری آن ها با نظریه زبان الگو بررسی و درنهایت قوی ترین ساختار از میان نمونه ها شناسایی شود. روش بررسی: در این پژوهش نوع تحقیق «نظری» است، مبانی فلسفی پژوهش، تفسیری، رویکرد تحقیق «کیفی» و طرح تحقیق قیاسی-تطبیقی خواهد بود. روش تحلیل داده ها، قیاس و تطبیق زوجی سلسه مراتبی و ابزار گردآوری داده ها، مطالعات کتابخانه ای و پژوهش های میدانی است. یافته ها: در سطح ساختارهای سازنده باغ ایرانی، ساختار کالبدی با وزن ۴۲۸/۰ حائز اهمیت بیشتری نسبت به ساختارهای عملکردی با وزن ۳۳۴/۰ و کیفیت فضایی با وزن ۲۳۸/۰ است. در برآیند کلی و در مجموع وزن نهایی تطبیق پذیری زبان الگوی باغ ها، باغ مسعودیه با وزن ۴۳۶/۰، باغ فرح آباد با وزن ۳۴۵/۰ و باغ نگارستان با امتیاز ۲۱۹/۰ قرار می گیرند. نتیجه گیری: احصای مولفه های زبان الگوی فضای سبز شهری تاریخی از کاراترین ابزارها به بازشناسی و بازآفرینی کیفیتی است که می توان از این طریق، زبان آن معماری را بر اساس نیازهای امروز بازتولید کرد.  

نویسندگان

حلما حبیبی خوزانی

کارشناس ارشد معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

علی اکبری

استادیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. (نویسنده مسئول)

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Goudarzi, V., ۲۰۱۷. An analysis of Iranian Gardening since the ...
  • Akbari, A., ۲۰۱۳. From Mathematics to Structuralism in Architecture, Ketāb-e ...
  • Salingaros, N. A., ۱۹۹۹. “The Structure of Pattern Languages”, Architectural ...
  • Masoudi, A., ۲۰۰۳. Study and Analysis of Iranian Gardens in ...
  • Alexander, C., ۲۰۱۷. The Nature of Order: The Process of ...
  • Akbari, A., Ezeddin Lou, F., Habibi Khouzani, H. ۲۰۱۹. Living ...
  • نمایش کامل مراجع