بررسی مشخصات روانسنجی نسخه ی فارسی ابزار HUI ۳ در سالمندان ایران
محل انتشار: مجله سالمندشناسی، دوره: 6، شماره: 2
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 286
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JOGE-6-2_006
تاریخ نمایه سازی: 7 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه : بروز پدیده ی سالمندی در کشورهای دنیا یکی از بزرگترین تغییرات قرن ۲۱ می باشد. . بر همین اساس باید برای تعیین اولویت ها و سیاست گذاری های کلان موثرتر، یک ارزیابی وسیع و جامع با رویکرد پیشگیرانه از جامعه خود داشته باشیم. هدف از این مطالعه روایی و پایایی ابزار ارزیابی جامع سلامت HUI۳ در سالمندان ایرانی جهت ارزیابی جامع سلامتی بود .
روش: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود. ۴۰۰ سالمند بالای ۶۰ سال به روش "نمونه گیری خوشه ای" از ۶ مرکز بهداشت و دو خانه ی سالمندان شهر سبزوار ایران بین ماه های اردیبهشت تا مرداد سال ۱۳۹۷ انتخاب و برای تعیین روایی و پایایی ابزار وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، HUI۳[۱] و SF-۳۶ از طریق مصاحبه جمع آوری شدند. جهت تعیین روایی ابزار از شاخص روایی محتوایی و روایی ملاکی همزمان و برای تعیین پایایی، روش تعیین ثبات درونی با گزارش عدد آلفای کرونباخ و روش پایایی بین ارزیابان با گزارش ضریب همبستگی درون رده ای مورد استفاده قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-v۲۴ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها : میانگین سنی شرکت کنندگان در پژوهش۳/۹ ۷۱سال بود. در این میان ۸/۴۵ درصد(۱۸۳ نفر) مرد و ۳/۵۴ درصد(۲۱۷ نفر) زن بودند. CVI محاسبه شده ابزار برای کل گویه های ابزار ۸۲/۰ بود . ضریب همبستگی بین نمرات ابزار HUI۳ با SF-۳۶[۲] به عنوان ابزار ملاک ۸۷/۰ به دست آمد. ضریب همبستگی درون رده ای انجام شده توسط مجریان مختلف، ۹۳/۰ و آلفای کرونباخ برای کل گویه ها ۸۰/۰ بود.
نتیجه گیری: پایایی و روایی نسخه ی فارسی پرسشنامه ارزیابی جامع سلامت HUI۳، مناسب و مورد قبول است، لذا این پرسشنامه می تواند برای بررسی وضعیت سلامت سالمندان ایرانی مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مجتبی محمدی
دانشگاه علوم پزشکی سبزوار. سبزوار. ایران
فاطمه اردانه
دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین، قزوین، ایران.
اکرم قنبری مقدم
دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
جواد گنجلو
دانشگاه علوم پزشکی سبزوار. سبزوار. ایران
علی اصغر جسمی
دانشگاه علوم پزشکی سبزوار. سبزوار. ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :