شناسایی عوامل تاثیرگذار بر بروز خطاهای دارویی پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 315
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MSHS-6-3_005
تاریخ نمایه سازی: 7 دی 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: خطاهای دارویی یکی از علل عمده آسیب به بیماران به هنگام دریافت خدمات درمانی می باشد. این مطالعه با هدف شناسایی علل تاثیرگذار بر بروز خطاهای دارویی پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.
روش پژوهش: این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۹ انجام پذیرفت. ۳۴۰ پرستار از ۱۰ بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود. داده ها با استفاده از آزمون های t، آنووا و ضریب همبستگی پیرسون با بهره گیری از نرم افزار SPSS ۲۳ تحلیل گردید.
یافته ها: بر اساس نتایج، عوامل انسانی مهمترین عامل تاثیرگذار در وقوع خطای دارویی بوده است. مهمترین علت خطاهای دارویی در حیطه های عوامل انسانی، مدیریتی و محیطی به ترتیب شامل خستگی ناشی از بار کاری (۱/۱۶ ± ۳/۱۳)، شیوه نظارت و سرپرستی بخش (۰/۹۸ ± ۳/۰۶) و تراکم زیاد کارها (۱/۱۹ ± ۳/۰۰) بود. بین عوامل انسانی با متغیرهای سن (۰/۰۲۴p = )، جنسیت (۰/۰۱۳p = )، رابطه استخدامی (۰/۰۱۶p = ) و وضعیت تاهل (۰/۰۲۷p = )، و بین عوامل مدیریتی با متغیرهای رابطه استخدامی (۰/۰۳۴p = ) و تعداد بیمار تحت نظر (۰/۰۱۱p = ) ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد.
نتیجه گیری: با توجه به مهمترین علل تاثیرگذار در بروز خطاهای دارویی شامل خستگی ناشی از بار کاری، شیوه نظارت و سرپرستی، و تراکم زیاد کارها، به کارگیری راهکارهای کاهش خستگی ناشی از بار و تراکم کاری نظیر برقراری تعادل در شیفت های کاری پرستاران و همچنین برگزاری کارگاه های آموزشی نحوه نظارت و سرپرستی بخش به منظور ارتقاء سطح توانمندی های مدیریتی پرستاران پیشنهاد می گردد.
کلیدواژه ها:
Medication error ، Medication ، Nurses ، Workload ، Hospital ، خطای دارویی ، دارو ، پرستار ، بار کاری ، بیمارستان
نویسندگان
علی رضا یوسفی
Assistant Professor, Department of Public Health, School of Health, Jiroft University of Medical Science, Jiroft, Iran
پرنیان نیک منش
Ph.D. student of Health Services Management, School of Management and Medical Informatics, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
زهرا کاوسی
Professor, Health Human Resources Research Center, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran
احمد صادقی
Assistant Professor, Department of Public Health, Esfarayen School of Medical Sciences, Esfarayen, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :