تاثیر خودمختاری و تمرکز توجه بیرونی بر اجرای مهارت دستخط در کودکان با اختلال بیش فعالی
محل انتشار: نشریه پرستاری کودکان، دوره: 6، شماره: 4
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 291
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PEN-6-4_004
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: بر اساس نظریه یادگیری حرکتی بهینه، عوامل خودمختاری و تمرکز توجه بیرونی، عملکرد و یادگیری مهارتهای حرکتی را تسهیل میکنند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل خودمختاری، تمرکز توجه و ترکیب این عوامل بر اجرای مهارت دستخط در کودکان با اختلال بیش فعالی بود.
روش: پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی کودکان کلاس دوم و سوم ابتدایی استان بابل در سال تحصیلی ۱۳۹۷-۱۳۹۶، تشکیل داد. برای غربالگری کودکان مبتلا به ADHD از مقیاسهای معلم و والدین کانرز استفاده شد. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. نمونه شامل ۲۴ کودک بود که در گروه آزمایش ۱۲ کودک و در گروه کنترل ۱۲ کودک گمارده شدند. سپس از ابزار ارزیابی دستنویس فارسی حوائی و همکاران برای سنجش دستخط کودکان به عنوان پیش آزمون برای هر دو گروه استفاده شد. کودکان گروه آزمایش در موقعیتهای خودمختاری و تمرکز توجه بیرونی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. در پایان این دوره ابزار سنجش دستخط کودکان به عنوان پس آزمون در مورد هر دو گروه اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس در سطح (P<۰/۰۰۱) مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد که کودکان با اختلال بیش فعالی گروه آزمایش در موقعیت کنترل/خودمختاری نسبت به موقعیتهای دیگر عملکرد بهتری داشتند (P<۰/۰۰۱). تفاوت معنیدار دیگری بین موقعیتهای دیگر مشاهده نشد.
نتیجه گیری: براساس نتایج این پژوهش، بهبود مهارت دستخط، خودمختاری موثرتر از تمرکز توجه بیرونی میباشد و ویژگی اجرای خودکار مهارت دستخط در کودکان و همچنین اهمیت خودمختاری برای بهبود مهارت دستخط نشان داده شد.
کلیدواژه ها:
Handwriting ، Autonomy ، Attention Focus ، Attention Deficit / Disordered. ، دستخط ، خودمختاری ، تمرکز توجه ، اختلال بیش فعالی
نویسندگان
ساجده فرهنگ نیا
PhD student of Department of Psychology, Sari Branch, Islamic Azad University, Sari, Iran
رمضان حسن زاده
Professor of Department of Psychology, Sari Branch, Islamic Azad University, Sari, Iran
سعید قربانی
Assistant Professor of Department of Physical Education and Sport Sciences, Aliabad Katoul Branch, Islamic Azad University, Aliabad Katoul, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :