اثربخشی رواندرمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در بهبود افسردگی و کیفیت خواب زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان
محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 14، شماره: 1
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 319
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNR-14-1_004
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: اختلال افسردگی پس از زایمان و کیفیت خواب زنان ا اختلالات شایع و ناتوان کننده روانی اجتماعی است.افسردگی و کیفیت خواب یک مساله بهداشت جمعی محسوب می شود. این مساله در مراقبت از نوزاد ، ارتباط مادر و فرزند ، مراقبت از سایر فرزندان و ارتباط با همسر تاثیر دارد. لذا هدف از پژوهش حاضر ، بررسی اثربخشی رواندرمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در بهبود افسردگی و کیفیت خواب زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان بود.
روش کار: این پژوهش[s۱] یک کارآزمایی بالینی با روش پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه ی مادران تازه زایمان کرده شهر کرمانشاه در سال ۱۳۹۶ بود که ۵۳۹ نفر بودند و تعداد ۳۰ نفر با روش نمونه گیری در دسترس و به عنوان نمونه آماری انتخاب شدندکه (۱۵ نفر گروه آزمایش[s۲] و ۱۵ نفر گروه کنترل) به صورت که تصادفی در گروه ها جایگزین شدند. جهت اندازه گیری متغیرها از دو ابزار الف:افسردگی بک(BDI-II؛ بک، استیر و برون، ۱۹۹۶) ، و ب: کیفیت خواب(QS؛ بایسه و همکاران، ۱۹۸۹) استفاده گردید. مداخلات درمانی(مبتنی بر پذیرش و تعهد ) در هشت جلسه دو ساعته (هرهفته دو جلسه) انجام پذیرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس و از نرم افزار Spss -۲۲ استفاده شد.
یافته ها[s۳] : نتایج نشان داد که درمان گروهی مبتنی بر تعهد و پذیرش برای کاهش افسردگی پس از زایمان و افزایش کیفیت خواب از اثربخشی قابل توجهی برخوردار است(P=۰/۰۰۰۱).
نتیجه گیری: در نتیجه می توان روان درمانی مبتنی بر تعهد و پذیرش به شیوه ی گروهی را به عنوان روش درمانی اثربخش در بهبود افسردگی و کیفیت خواب دانست[s۴] . با توجه به نتایج به دست آمده توصیه می شود که متخصصان روان شناسی و مشاوره از این رویکرد درمانی برای مبتلایان به اختلال افسردگی پس از زایمان از آن استفاده نمایند.
کلیدواژه ها:
Psychotherapy based on commitment and acceptance ، depression ، sleeps quality. ، روان درمانی مبتنی بر تعهد و پذیرش ، افسردگی ، کیفیت خواب.
نویسندگان
مهنوش ایزدی
Kermanshah - Islamic Azad University - Faculty of Humanities - Department of Educational Sciences
آراس رسولی
Kermanshah - Islamic Azad University - Faculty of Humanities - Department of Educational Sciences
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :