اثر ورزش ایروبیک بر نگرانی از تصویر ذهنی بدن، بحران هویت و شاخص توده بدن، در دختران نگران از تصویر ذهنی بدن
محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 6، شماره: 2
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 372
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHPM-6-2_006
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: فعالیت بدنی و ورزش درکاهش نارضایتی از تصویربدنی وشاخص توده بدنی نقش دارد. هدف از این پژوهش، تعیین اثر تمرین ایروبیک بر نگرانی از تصویر ذهنی بدن، بحران هویت و شاخص توده بدن، در دختران نگران از تصویر ذهنی بدن می باشد.
روش کار: روش پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود. جامعه آماری شامل همه دختران دانش آموز مقطع متوسطه شهر تبریز در سال ۱۳۹۴ بودند، که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پس از تکمیل " پرسشنامه نگرانی از تصویربدنی (Body Image Concern Inventory) نفر از دانش آموزان با نمره بالا در نارضایتی از تصویر بدنی انتخاب، سپس پرسشنامه "اطلاعات شخصی" و "هویت شخصی احمدی" (Ahmadi Personal Identity Questionnaire) که روایی سازه و پایایی آن ها در مطالعات پیشین گزارش شده است، در اختیار آنها قرار گرفت. پس از آن به مدت دوازده جلسه در ورزش ایروبیک شرکت کردند. در نهایت پس آزمون "هویت شخصی احمدی" و "پرسشنامه نگرانی از تصویربدنی" اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزاراس پی اس اس نسخه ۲۳، تحلیل شد.
یافته ها: بین نمرات پیش آزمون متغییرهای نارضایتی از تصویربدنی، بحران هویت و شاخص توده بدن با نمرات پس آزمون این متغییرها براساس نتایج آزمون t وابسته تفاوت معنی داری مشاهده شد (۰۰۱/۰ ≥ P). نمرات پس آزمون تصویربدنی (۰۳/۰ ≥ P، ۳/۰ = r) و بحران هویت (۰۲/۰ ≥ P، ۳/۰ = r) با تغییرات شاخص توده بدن همبستگی منفی در سطح معنی داری کمتر از ۰۵/۰ نشان دادند. نهایتا به ازای هر واحد تغییر در تغییرات شاخص توده بدن میزان تصویربدنی و بحران هویت هر کدام ۳/۰- واحد افزایش می یابد.
نتیجه گیری: اثر مشارکت در یک دوره فعالیت ورزشی ایروبیک، سبب کاهش شاخص توده بدنی، نگرانی از تصویر بدنی و بحران هویت در میان دانش آموزان مورد مطالعه شد. لذا تشویق و افزایش مشارکت دختران در فعالیت ورزشی برای بهبود در هویت و رضایت از تصویر بدنی در سنین نوجوانی پیشنهاد می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهتا اسکندرنژاد
Physical Education and Sport Sciences Faculty, University of Tabriz, Tabriz, Iran
لیلا فتح زاده
Physical Education and Sport Sciences Faculty, University of Tabriz, Tabriz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :