مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری مذهب محور و درمان مثبت نگر بر شفقت خود و ادراک رنج در زنان نابارور
محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 9، شماره: 4
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 291
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-9-4_004
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: ناباروری یک مشکل گسترده جهانی است که در سالهای اخیر بطور قابل ملاحظه ای شیوع پیدا کرده است و می تواند اثرات مخربی از لحاظ جسمانی، روانشناختی و معنوی و مذهبی در این زنان به وجود آورد. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری مذهب محور و درمان مثبت نگر بر شفقت خود و ادراک رنج درزنان نابارور بود.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با گروه مداخله و کنترل همراه با پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری ۲ ماهه بود. جامعه آماری پژوهش زنان نابارو مراجعه کننده برای درمان ناباروری به مراکز( وکلینیک های پزشکی ناباروری و مراکز بهداشتی درمانی) شهر اهواز درسال ۱۳۹۹ بودند، ۶۰ تن براساس ملاک های ورود به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و براساس تصادفی ساده بطور مساوی در۳ گروه ۲۰ نفری جایگزین شدند. درمان شناختی رفتاری مذهب محور ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه ای و درمان مثبت نگری ۸جلسه۹۰ دقیقه ای دریافت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. گروه ها پرسشنامه شفقت خود ریس و همکاران (۲۰۱۱) و ادراک رنج اسچالز وهمکاران(۲۰۱۰) به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس مانکوا و تعقیبی بونفرونی استفاده شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۲۴ تحلیل شد.
یافته ها: نتایج داده ها نشان داد که در مراحل پس آزمون و پیگیری، درمان شناختی رفتاری مذهب محور و مثبت نگر بر کاهش شفقت خود و ادراک رنج ( جسمانی، روانشناختی، معنوی/ وجودی) اثربخش بودند(۰۰۱/۰ >P). همچنین در مراحل پس آزمون و پیگیری بین اثربخشی دو مداخله بر شفقت خود و ادراک رنج( جسمانی، روانشناختی، معنوی/ وجودی) تفاوتی مشاهده نشد( ۰۵/۰
ادراک رنج حمایت می کند. بنابراین می توان بیان نمود که از این روش های درمانی می توان به عنوان درمان تکمیلی در کنار سایر روش های درمان پزشکی جهت کمک به مشکلات روان شناختی زنان نابارور استفاده نمود.
کلیدواژه ها:
Self-Compassion ، Perception of Suffering ، Infertile Women ، Religion Based On Cognative Behavior Psychotherapy. ، Positive Psychotherapy. ، شفقت خود ، ادراک رنج ، زنان نابارور ، درمان شناختی رفتاری مذهب محور ، درمان مثبت نگر
نویسندگان
رویا مشاک
Islamic Azad University, arsanjan, Iran
فرح نادری
Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
محبوبه چین آوه
Islamic Azad University, arsanjan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :