توسعه ی یک مدل شناختی در ارزیابی عوامل اعتماد مخاطب به رسانه ی خبری با استفاده از ماشین یادگیر عاطفی مغز
محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 18، شماره: 2
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 203
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ICSS-18-2_004
تاریخ نمایه سازی: 24 آذر 1400
چکیده مقاله:
هدف: در این مطالعه تلاش شد تا با استفاده از یک مدل شناختی مبتنی بر هیجان، با عنوان ماشین یادگیر عاطفی مغز و همچنین عوامل کسب اعتماد مخاطب به خبر، ماشینی طراحی شود که خروجی آن سطحی از اعتماد به خبر را پیش بینی کند.
روش: در این پژوهش، عوامل اعتمادساز خبر، از طریق پاسخ ۱۱۰ نفر از خبرگان خبر رسانه ی ملی به پرسشنامه، ارزش گذاری شد. بر این اساس، با استفاده از ماشین یادگیر عاطفی مغز (BEL)، یک مدل شناختی طراحی و اجرا شد. برای تعیین اختلاف نتایج آزمایش ماشین با نتایج خبرگان، دو آزمون "منویتنی" و "کلوموگروف-اسمیرنوف" و برای مدلسازی مساله، نرمافزار متلب به کار رفت
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که ضریب همبستگی شش مولفه ی " بیطرفی و بیغرضی"، " سانسور"، "صحت"، "جامعیت"، " موثق بودن منبع" و "جذابیت در ارائه ی خبر" با اعتماد مخاطب به خبر بسیار قوی است. نتایج داده های آموزشی ماشین نیز حاکی از آن بود که این ماشین با خطای کمتر از ۰/۰۰۲ آموزش داده شده و خروجی داده های تست نیز نشان داد که خروجی مدل شناختی طراحی شده تفاوتی با پرسشنامه ی خبرگان ندارد و ماشین بادقت مناسب طراحی شده است.
نتیجه گیری: با توجه به اهمیت سنجش اعتماد مخاطب به اخبار، با استفاده از فنآوری اطلاعات و یک مدل شناختی میتوان ابزاری ساخت تا قادر باشد قبل از پخش خبر، موضوع را از لحاظ سطح اعتماد مخاطبان ارزیابی و اعتماد آن ها را به خبر پیشبینی کند.
کلیدواژه ها:
Brain Emotion Learning ، Trust ، Emotion ، News ، ماشین یادگیر عاطفی مغز ، اعتماد ، مولفه های اعتماد به خبر
نویسندگان
سید محمد بطحائیان
Department, Science and Research Branch Islamic Azad University, Tehran, Iran.
سعید ستایشی
Amirkabir University of Technology, Teran, Iran.